2700 éves pecsétlenyomatot találtak Jeruzsálemben

2018.01.01. 17:12

Egy 2700 éves agyag pecsétlenyomatot találtak izraeli régészek Jeruzsálemben.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint egy ősi héber kézirat a város kormányzójának tulajdonítja a hétfőn bemutatott pecsétlenyomatot, amely feltehetőleg egy szállítmányhoz tartozott, vagy a korszak legjelentősebb helyi tisztségének számító  kormányzó nevében küldött szuvenírként használták.

A lenyomaton, amely akkora, mint egy apró pénzérme, két egymással szemben álló férfi látható térdig érő, csíkos viseletben.
A leletet a jeruzsálemi óvárosban lévő Siratófal szomszédságában tárták fel.

Agyag pecsétlenyomatot mutatnak az Izraeli Régészeti Hatóság jeruzsálemi hivatalában. A hatóság szerint a jeruzsálemi Siratófalnál folytatott ásatásoknál feltárt lenyomat körülbelül 2700 éves és Jeruzsálem kormányzójáé volt.Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A pecsétlenyomat alátámasztja a Bibliában szereplő utalásokat arra, hogy 2700 évvel ezelőtt létezett egy városi kormányzói tisztség Jeruzsálemben - idézte az IAA közleménye az ásatásokban részt vevő egyik régészt.

A király által kinevezett kormányzókról kétszer tesz említést a Biblia. A királyok első és második könyvében, valamint a krónikák első és második könyvében.