Három kilométer mélyen találták meg az eltűnt repülőgép-hordozót

2018.03.06. 11:49

Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó hullámsírját fedezték fel Ausztrália közelében.

A Lexington repülőgép-hordozót nagyjából 3 kilométeres mélységben találták meg a Korall-tengerben, körülbelül 800 kilométerre Ausztrália keleti partjaitól. A hajó az 1942-es korall-tengeri csatában veszett oda. A Japán feletti győzelemmel zárult csatában az amerikaiak és az ausztrálok közösen harcoltak a japán császári haditengerészet ellen.

A Lexington roncsaira a Microsoft cég társalapítója, Paul Allen vezette keresőcsapat talált rá. Az amerikai haditengerészet azóta megerősítette a hullámsír felfedezését. Az amerikai haditengerészet szerint a Lexington legénységének 216 tagja odaveszett az ütközetben, több mint kétezer ember azonban megmenekült. A repülőgép-hordozót számos japán torpedó eltalálta a csatában.

A Lexington roncsaForrás: AFP/Str

A Lexington felkutatását elsőbbséggel kezeltük, hiszen egyike volt a második világháborúban odaveszetett legfontosabb hajóknak" - mondta Robert Kraft, Allen Vulcan nevű cégének szóvivője. A hajó felkutatásának megtervezése nagyjából hat hónapig tartott.

Forrás: AFP/Str

A roncsról készült felvételek alapján a Lexington igen jó állapotban maradt fenn. A fedélzetén lévő 35 repülőgépből 11-et megtaláltak. A hajót azonban nem fogják kiemelni, mert az amerikai haditengerészet háborús sírnak tekinti a roncsok helyét. A Vulcan tavaly az 1945 júliusában elsüllyedt Indianapolis cirkáló roncsait fedezte fel és megtalálta már egy második világháborús japán hadihajó, valamint az olasz haditengerészet 1940 októberében elsüllyedt egyik hajójának hullámsírját is.