Meddőséget okozhatnak az allergiaellenes gyógyszerek

spermiumok, illusztráció
Vágólapra másolva!
Meddőséget okozhatnak az allergia kezelésére szedett antihisztaminok a férfiaknál - állapították meg argentin tudósok állatkísérletek alapján.
Vágólapra másolva!

A Reproduction című szaklapban közölt tanulmány készítői korábbi, a leggyakoribb antihisztaminokat vizsgáló kutatások eredményeit elemezték és azt találták, hogy egyes szerek negatívan befolyásolhatják a férfi nemi hormonok normális működését, ez pedig a spermiumok alakját és mozgékonyságát változtatja meg, valamint alacsonyabb spermiumszámokhoz vezet - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Az állatkísérleteket elemző kutatók szerint további tanulmányokra lenne szükség, mivel kevés az emberi szervezetre gyakorolt hatásokról szóló munka, de óva intettek az antihisztaminok túlzott használatától.

Forrás: AFP

Az iparosodott országokban egyre nagyobb számú allergiás megbetegedés miatt nő az ezeket kezelő gyógyszerek, köztük az antihisztaminok használata. A hisztamin nevű molekulát az allergiára válaszul állítja elő a szervezet, ezért szenved az allergiás a tünetektől, a tüsszögéstől, viszketéstől, orrfolyástól. Korábbi kutatások azonban kimutatták, hogy a hisztamin más, allergiától független folyamatokban, többek kötött az álom-ébrenlét szabályozásában, a szexuális viselkedésben és a termékenységben is szerepet játszik.

A Buenos Aires-i Kísérleti Biológiai és Orvostudományi Intézet (Instituto de Biologia y Medicina Experimental) kutatói szerint a hisztaminok elfojtása nem kívánt mellékhatásokat okozhat.

- mondta Carolina Mondillo, a tanulmány szerzője.