Új cickányfajt azonosítottak

2018.05.09. 15:23

Új cickányfajt azonosított egy nemzetközi kutatócsoport a Fülöp-szigetekhez tartozó Palavan szigeten.

A Journal of Mammalogy című folyóiratban bemutatott Palawanosorex muscorumnak hegyes orra és sötét bundája van, és nagyjából 1500-1950 méterrel a tengerszint felett él a sziget déli részén magasodó Mantalingahan hegyen.

A tanulmányt vezető német zoológus, Rainer Hutterer az állat anatómiai sajátosságait elemezve állapította meg, hogy egy különálló fajjal van dolguk. A kutatók szerint a területen eddig ismert másik cickányfajjal (Crocidura palawanensis) ellentétben a Palawanosorex muscorum farkát sűrű szőrzet, nem pedig látható sörték borítják.

Forrás: © Velizar Simeonovski, Field Museum

Az állat hosszú karmokban végződő, széles mellső lábaival ássa magát keresztül a humuszos talajon, amikor a kedvenc csemegéjének számító földigiliszták után kutat.

A Louisiana Állami Egyetem Természettudományi Múzeumának munkatársaként dolgozó Jacob Esselstyn, a tanulmány társszerzője szerint az újonnan azonosított faj segíthet annak kiderítésében, hogy a Fülöp-szigetek számos apró termetű emlősfaja miként került hajdanán a területre."

A Mantalingahan hegy három egyedülálló emlősfajnak is otthont ad. Lenyűgöző biológiai sokféleségének a síkságoktól és a szomszédos hegyektől teljesen elszeparált területei biztosítanak védelmet. A hegy továbbá kulcsfontosságú vízgyűjtő területként is funkcionál: humuszos talaja szivacsként tartja magában az esővizet.

A kutatók szerint a Palawanosorex muscorum élőhelyét egyelőre nem veszélyezteti emberi tevékenység.

(MTI)