Szellemrészecskéket mér a világ legpontosabb mérlege

2018.06.12. 11:17

Munkába állt a világ minden bizonnyal eddigi legpontosabb „mérlege” Németországban hétfőn. A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) működő szerkezet a legkönnyebb elemi részecske, a neutrínó tömegének meghatározásában hivatott segíteni.

A Karlsruhe Tritium Neutrino Experiment nevű projekt után Katrinnak hívott mérleget 15 évig építették. A részletes eredményekre azonban még jó ideig várni kell. A szellemrészecskeként is emlegetett neutrínók mindenütt jelen vannak, például másodpercenként több milliárd hatol át belőlük az ember ujján. Fizikusok a világegyetem keletkezése történetének részletesebb megismerését remélik a részecskéről nyert információktól.

Nagy nap ez az univerzum számára, mert végre mérhetővé válik az egyik fő alkotóeleme - mondta a Katrin bemutatásán Johannes Blümer, a kísérlet egyik vezetője.

A projektben hét ország 20 intézményének hozzávetőleg 200 kutatója vesz részt. A Katrin kísérletben tríciumot használnak, ez bomlik szét. A 60 millió euróból (19,3 milliárd forintból) épült szerkezet rendkívüli méretekkel bír: vákuumtartályának átmérője mintegy 10 méter, súlya 200 tonna.
„Olyan alacsony benne a nyomás, mint a Holdon” - mondta a projektben részt vevő Florian Heizmann.

A tudósok hozzávetőleg öt év működés után számítanak igazán pontos eredményekre. A neutrínók tömegének meghatározása a kiemelkedő jelentőségű alapkutatások közé tartozik. Azzal kapcsolatban, hogy majd milyen következtetéseket lehet levonni az eredményekből, egyelőre csak találgatni lehet. Amikor a maghasadást felfedezték, még teljes mértékben bizonytalan volt, hogy hová vezethet - mondta Heizmann.

(MTI)