Tudja-e, melyik a világ leghatalmasabb élőlénye?

gomba
A felszínről nem is látható, hogy az Armillaria ostoyae fonalhálózatának köszönhetően valójában milyen hatalmas területet fed le
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb élőlénye nem a kékbálna, de még csak nem is az ausztrál Nagy-korallzátony, amelyet apró organizmusok milliói építenek fel. A világ legnagyobb egyetlen élőlénynek számító szervezete az Egyesült Államok Malheur Nemzeti Parkjának erdejében található, ami nemcsak hogy a legnagyobb, de valószínűleg a legidősebb földi élőlény is egyben.
Vágólapra másolva!

Nem agyara és szilája, hanem kalapja van a legnagyobb organizmusnak

Nagyobb, mint az elefánt vagy a kékbálna.

Ne a bálnák között keressük a legnagyobb élőlényt Forrás: gilliganjustin@hotmail.com/Justin Gilligan

Sőt, egyetlen egyednek minősülő lényként sokkal nagyobbnak tekintendő, mint az ausztrál Nagy-korallzátony,

ugyanis utóbbit milliárdnyi aprócska korallpolip építi fel.

Részlet a Nagy-korallzátonyból, Északkelet-Ausztrália Queensland tartományának partvidékén. A zátonyrendszer ugyan több ezer kilométer hosszú, ám nem egyetlen, hanem milliárdnyi apró organizmus építi fel Forrás: AFP/Mond'Image

A földkerekség legnagyobb élő szervezetére az Egyesült Államokban, Oregon állam Malheur Nemzeti Parkjának erdejében bukkanhatunk rá, méghozzá egy gigantikus gomba formájában.

A különleges élőlény nyomára olyan, botanikusokból és biológusokból álló kutatócsoport akadt rá, amely az Armillara nemzetségbeli gombapopuláció kiterjedését vizsgálta.

A Malheur Nemzeti Park Oregon állam területén fekszik Forrás: Flickr

A megdöbbentő felfedezést egy fa titokzatos pusztulásának okát vizsgálva tették a tudósok. A kutatók rájöttek, hogy a fa pusztulásában egy gomba a bűnös, amelynek a föld alatt található micélium hálózata

elképzelhetetlenül nagy, kereken 10 494 négyzetméter kiterjedésű területet fed le.

Ez a sajátos dekoráció utal arra, hogy itt, az oregoni Malheur Nemzeti Parkban található a világ legnagyobb élő organizmusa Forrás: Tigullio News

A gomba nemcsak hogy hatalmas kiterjedésű, hanem a kora is különleges, amelyet 2400 és 8650 év közé tesznek a tudósok.

Ezzel az életkorral pedig könnyen lehetséges, hogy a gomba nemcsak a legnagyobb, hanem egyben a legidősebb földi élőlény is.

Akkora a területe, mint egy hatalmas bevásárlóközpontnak

A mézgomba (Armilaria ostoyae) meglehetősen károsnak számít a tűlevelű fákra az Egyesült Államokban és Kanadában. A gomba a fa gyökérzetéhez kapcsolódik a fonalaival, és elszívja a fától a tápanyagokat, ami végül a gazdanövény pusztulásához vezethet.

Mézgomba (Armilaria ostoyae) Forrás: Wikimedia Commons

A gombafonalak rendkívül finom szálak, amelyek emésztőenzimeket bocsátanak ki.

A gomba képes a rhizomorfokat (párhuzamos fonalakból álló, és cső alakú szálakra elágazó képződmények, amelyek a gomba testét felépítik) kiterjeszteni, amellyel elnyeli, illetve továbbítja a tápanyagot.

A mézgombák elsősorban a tűlevelűek alkotta erdőségeket kedvelik Forrás: Flickr

A felszínről nem látható földalatti hálózat rendkívüli módon kiterjeszti a gomba testét.

A kutatócsoportnak genetikai vizsgálatok segítségével sikerült bebizonyítania, hogy a vizsgált mézgomba több mint tízezer négyzetméteres területet behálózó fonalrendszere egyetlen egyedhez tartozik.

A felszínről nem is látható, hogy az Armillaria ostoyae fonalhálózatának köszönhetően valójában milyen hatalmas területet fed le Forrás: Alison Pouliot Photography

Oregonban a háborítatlan, zömében fenyvesekből álló ősvadon és a stabil környezet tette lehetővé a gomba fonalhálózatának ilyesfajta óriási területet érintő szétterjedését.

Részlet a Malheur Nemzeti parkból Forrás: Malheur National Forest

A sárga sapkájú, és édes zamatú mézgomba egyébként nem mérgező, ártalmatlan, az ember számára ehető gombák közé tartozik.

Nem is gondolnánk, hogy mekkora lehet a spagetti alapanyag

Az óriási gomba felfedezése ismét rávilágít arra, hogy mit is kell egyedi szervezetnek tekintenünk. Egyértelmű, hogy ha egy lény genetikailag azonosítható összes sejtje kommunikál egymással, akkor az organizmus is egyetlen szervezetnek minősíthető.

Mézgomba Forrás: Flickr

Így az oregoni mézgomba a kék bálnához hasonlóan biológiailag egyetlen óriásnak,

méghozzá a földi élővilág eddig ismert legnagyobb fajának számít.

A mézgomba okozta fapusztulás vezette nyomra a kutatókat Forrás: Research Gate

Azok az étkezési gombák is, amelyeket az élelmiszerboltban például egy kiadós spagetti carbonarához megvásárlunk, sokkal nagyobbak mint gondolnánk, illetve amilyennek látjuk őket, a gombához tartozó fonalhálózat miatt. A leszüretelt gombánál természetesen ez már nem látható.

Gomba Forrás: CalPhotos

Valójában még egy nagy egynemű fajból álló gombafarm is, az összekapcsolódó és genetikailag azonos fonalhálózat miatt lényegében egyetlen szervezetnek tekinthető.

(Forrás: National Geographic)