Több száz éve keresték a dél-afrikai város nyomait

A tswanák leszármazottjai a mai Botswana területén élnek
Vágólapra másolva!
Aprólékos, lézeres vizsgálat fedett fel egy elveszett várost a mai dél-afrikai Suikerbosrand Természetvédelmi Területen, amely egykor a korszak nyüzsgő, kulturális epicentruma lehetett a kutatók szerint. A Kweneng nevű város az 1400-as években virágzott, majd az 1820-as évek polgárháborúk dúlta időszakában egyszerűen eltűnt.
Vágólapra másolva!

Régóta keresik az eltűnt város nyomait

Az 1820-as években polgárháború sújtotta a dél-afrikai térséget. A korábban központi szerepet betöltő Kweneng városa ennek esett áldozatul: a települést szinte teljesen lerombolták, és elhagyták lakói.

– mondta Karim Sadr, a dél-afrikai Witwatersrand Egyetem archeológiai professzora a LiveScience tudományos portálnak. – Azért vagyunk bizonytalanok, mert a most felfedezett, még fennmaradó épületromok és maradványok nagy valószínűséggel 1825 és 1875 között épülhettek.

A terület, ahol egykor a Kweneng városa állhatott Forrás: Karim Sadr

A kutatók már régóta keresik az eltűnt város nyomait. Kweneng létezéséről már az 1960-as évek óta tudnak, ám eddig nem voltak tisztában a település tényleges méreteivel. Az európai kolonizáció előtti építményeket még Revil Mason, a Witwatersrand Egyetem régészeti kutatásainak nyugdíjas igazgatója fedezte fel egy légi felmérés során 1968-ban.

Háromszor több épület maradványát találták

– magyarázta Sadr. – A város ugyanis a vastag növényzet alatt rejtőzött.
A kutatók 2012-ben részletes analízisnek vetették alá a területről készült, Google Earth felvételeket. Akkor azt állapították meg, hogy Kweneng körülbelül kétszer akkora lehetett, mint azt korábban gondolták. Ezért egy új, légi felmérést kértek: a

minden részletet bemutató, fényérzékelős radar, az úgynevezett LIDAR (lézer alapú távérzékelő) technológia használata után Sadr és munkatársai megállapították, hogy a településhez a kezdeti elképzelésekhez képest is háromszor több épület tartozik.

A sűrű erdő mélyén bújtak meg a romok Forrás: commons.wikimedia.org

A közelmúltban végzett adatgyűjtéshez a kutatók egy különleges fedélzeti gépet használtak, amellyel több milliárd lézersugár adatait rögzítették. Amint ezek a sugarak bármilyen objektumra, például egy madárra, egy fára agy épp egy épület romjára irányultak, úgymond „visszafordultak" a géphez, amely azonnal kiszámította a visszatéréshez szükséges időt. Végül ezzel mutattak rá azokra a távolságokra, amelyeket a kutatók fel tudtak használni egy háromdimenziós területrajzi térkép létrehozásához.

A városnak mintegy 5-10 ezer lakosa lehetett

– mutatott rá Fern Imbali Sixwanha, a Witwatersrand Egyetem régészeti doktora. – Az országrész korai történetéről egyszerűen nem rendelkezünk írásos feljegyzésekkel. Ezeket hiányosságokat csak most kezdtük el kitölteni a korszerű fedélzeti technológiával kapott adatok alapján.

A radaros vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az ősi, kőfalú szerkezetek a korábban gyanítottnál jóval nagyobb területen találhatóak a lelőhelyen.

A kutatók eddig összesen körülbelül 800-900 épület romját találták, ezért úgy becsülik, hogy Kwanang történetének csúcspontján ( az 1820-as években) a városnak mintegy 5-10 ezer lakosa lehetett.

– mondta Sadr.

A népnek nincsenek írásos forrásai

A várost egykor a tswana névre hallgató népcsoport lakta, akik leszármazottai ma is Botswanában, Dél-Afrikában és a szomszédos régiókban élnek. A népnek azonban nincsenek írásos emlékei, ezért a most felfedezett település maradványai segíthetnek megérteni azok történelmét, bepillantást nyújtva az mindennapi életbe, hangsúlyozva az tswanák kedvelt építészeti stílusait és a városrendezési elképzeléseiket.

A tswanák leszármazottjai a mai Botswana területén élnek Forrás: Shutterstock

– hangsúlyozta Sadr. – Sőt, ez az egyetlen olyan tswana város, amelyet már az 1400-as és az 1500-as években is laktak, amikor máshol még csak elszórva jelentek meg a tswana falvak.
Kweneng végül 1750 és 1825 között nőtte ki magát várossá.