Bio pillanatragasztót találtak egy laposféregben

Fényre aktiválódó ragasztó szívműtétekhez
a light-activated glue that can seal up heart blood vessels in seconds and hold tight under high pressure. The glue, called a hydrophobic light-activated adhesive (HLAA), could be used on the battlefield or in the emergency room during surgery
Vágólapra másolva!
A Földközi-tenger árapályterületén élő állat ragacsos váladékát az orvostudományban szeretnék felhasználni. 
Vágólapra másolva!

A ma az orvostudományban használatos ragasztóanyagok, amelyekkel sebeket és műtéti hegeket ragasztanak össze, részben mérgezők és rákkeltőek, megszilárduláskor felforrósodnak és nedves testszövetre nem tapadnak jól. Ezért keresnek a kutatók világszerte alternatív megoldást olyan organizmusoknál, amelyek valahol megtapadnak.

Peter Ladurner, az Innsbrucki Egyetem Zoológiai Intézetének kutatója kollégáival egy 1,3 milliméteres laposféreg, a Macrostomum lignano farokrészében lévő tapadószerveket vizsgálta meg. Ezekben ragasztóanyaggal és

oldószerrel telt hólyagocskák találhatók, ezek segítségével rögzíti magát az állat a homokszemekhez,

majd oldja le magát róluk.

Fényre aktiválódó ragasztó szívműtétekhez (illusztráció) Forrás: AAAS / Randal McKenzie

A ragasztóanyag két komponensből áll: a Mlig-ap1 és a Mlig-ap2 nevű fehérjékből. A Mlig-ap2 a tulajdonképpeni ragasztóanyag, a Mlig-ap1 pedig összekapcsolja a felvitt Mlig-ap2-t a fonal alakú sejtnyúlványokkal, a mikrovillusokkal, amelyek az állat tapadószerveiben találhatók - fejtette ki Ladurner.

Mivel mind a féreg, mind a tapadószervei nagyon aprók,

a kutatók nem tudtak belőle közvetlenül ragasztóanyagot venni és annak összetételét elemezni,

ehelyett szekvenálták az összes génjét. Ezt követően amputálták egyes férgek faroklemezét és megvizsgálták, hogy mely gének maradtak aktívak a megmaradt testrészekben. 100 ezerből 99 700 maradt aktív. Tehát 300 maradt, amely csupán a faroklemezben fontos - magyarázta Ladurner.

A tudósok elemezték, mely faroksejtek olvassák le ezt a 300 gént. Ezekből 298 a szaporítószervekben kapcsolódott be, és csak kettő a ragasztósejtekben. Ez a két komponens volt a Mlig-ap1 és a Mlig-ap2.