Legfeljebb 22 kaliforniai disznódelfin maradt Mexikó nyugati partjainál

kaliforniai disznódelfin
Vágólapra másolva!
A legjobb esetben is csak 22 kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita maradt mostanra a Mexikó nyugati partjainál fekvő Kaliforniai-öbölben, ahol ádáz harc folyik a megélhetésükért küzdő helyi halászok és a kistestű delfineket veszélyeztető, illegális halászhálókat rendszeresen begyűjtő természetvédők között.
Vágólapra másolva!

A veszélyeztetett kaliforniai disznódelfinek halászhálókba gabalyodva vesztik életüket

A Baja California Sur Autonóm Egyetem professzora, Jorge Urban szerint a 22 példányt akusztikus mérőműszerek segítségével "hallgatták le" a nyár végén.
A kizárólag a Kaliforniai-öböl legészakibb csücskében honos endemikus kaliforniai disznódelfin,

amely a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfaja,

úgynevezett járulékos fogásnak, vagyis nem szándékos zsákmánynak számít.

Vaquita, más néven kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) Forrás: © Greenpeace / Marcelo Otero/© Greenpeace / Marcelo Otero/Marcelo Otero

Populációjának csökkenését az okozza, hogy a területen élő másik, szintén súlyosan veszélyeztetett fajra, a totoaba halra halásznak,

a kis delfin pedig beleakad a kivetett hálókba.

A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, így - főként Kínában - rendkívül nagy rá a kereslet. A kaliforniai disznódelfin túlélésének záloga jelenleg az, hogy a Sea Shepherd nevű környezetvédő csoport emberei minden egyes éjszaka kihajóznak az öbölbe, hogy begyűjtsék a védett totoabák befogására kitett, a térségben illegális eresztőhálókat.

A Sea Sheperd nevű környezetvédő csoport az életét kockáztatja az állatokért

A múlt hónapban a Sea Shepherd egyik hajóját két támadás is érte a helyi halászok részéről, akik kövekkel és gyújtóbombákkal estek neki a hajónak.

Totoaba (Totoaba macdonaldi) Forrás: https://www.mexican-fish.com/totoaba/

"Ha leállunk a hálók begyűjtésével, akkor a vaquiták kihalnak" - mondta Jack Hutton, a szervezet egyik munkatársa. Hozzátette:

.A totoabahalászat főszezonja májusban van, ha tavasszal beindul a tömeges halászatuk, az a kaliforniai disznódelfinek végét jelentheti. A mexikói hatóságok nem képesek kezelni a Sea Shepherd elleni támadásokat, vagy megakadályozni a halászokat a hálók kihelyezésében.

Egy legyilkolt kaliforniai disznódelfinnel vidáman pózol az egyik orvhalász. Forrás: Origo

Richard Ladkani osztrák rendező, aki Sea of Shadows címmel készített dokumentumfilmet a térségben zajló eseményekről, úgy véli, hogy a halászok azért válnak egyre erőszakosabbá és kétségbeesettebbé, mert

a Sea Shepherd olyan ügyesen begyűjti a nagyjából 3 ezer dollárba (837 ezer forint) kerülő hálóikat

- éjszakánként akár 15-öt is -, hogy a csődbe jutott halászok kénytelenek a kínai és mexikói totoabakereskedők kartelljeitől pénzt kérni az újabb hálók megvásárlására. "Ez egy ördögi kör, amelyben az emberek egyre nagyobb adósságot halmoznak fel" - tette hozzá a filmes.

Nem csak a halászokat, a kereskedőket és a közvetítőket is el kellene fogni

Sunshine Rodriguez, a Kaliforniai-öbölben fekvő San Felipe halászainak vezetője szerint az csupán mítosz, hogy a halászok több ezer dollárt keresnek egy-egy totoaba úszóhólyagjának eladásával. A férfi szerint egy átlagos méretű haltól származó, nagyjából fél kilogrammos hólyagért mindössze 400 dollárt kapnak, és az árak egyre csak mennek lefelé.

A kínaiak azt hiszik, hogy a totoaba hólyagjának gyógyhatása van Forrás: https://www.sciencemag.org/news/2017/03/ending-poaching-may-not-save-doomed-totoaba

Rodriguez elmondta, hogy a kínai és mexikói illegáliskereskedők egyre kevesebbet fizetnek, hiszen a halászok "éheznek" és ezért úgyis folytatják a halászatot, mivel nincs más lehetőségük. A Los Angeles-i székhelyű,

Elephant Action League nevű természetvédő szervezet alapítója, Andrea Crosta szerint

a probléma orvoslásához a mexikói kormánynak nem szabadna kizárólag a halászok elfogására koncentrálnia, hanem a közvetítőkre és a kereskedőkre is le kellene csapnia.

(Forrás: MTI/AP)