Itt egy ötlet, amivel talán meg tudják menteni a korallzátonyokat

korallzátony, fehéredés
Így fest a korallfehéredés
Vágólapra másolva!
Újszerű megközelítésben használnának nagy felbontású képeket a kutatók a tengeri erőforrások állapotának megfigyelésére. Az új elképzelések szerint ingyenes hozzáférést fognak biztosítani a Nemzetközösség nemzetközi szervezet országai számára ahhoz a műholdas technológiához, amely segíthet megfigyelni és megvédeni veszélyeztetett korallzátonyokat az olyan veszélyekkel szemben, mint például az éghajlati zavarok, a túlhalászás vagy a szennyezés.
Vágólapra másolva!

Védelme létfontosságú

A Nemzetközösség országai a világ fennmaradó trópusi korallzátonyainak csaknem fele felett őrködnek, és az 54 tagország közül 47 rendelkezik tengerparttal. Ezeknek csaknem fele szigetek vagy szigetcsoportok, amelyeket különösen fenyeget az éghajlati válság és ahol a korallzátonyok, valamint haltenyészetek és turisztikai látványosságok védelme gyakran létfontosságú.

A korallzátonyok számos élőlénynek adnak otthont Forrás: Wikimedia Commons/Toby Hudson

– mondta Patricia Scotland bárónő, a Nemzetközösség főtitkára a The Guardian-nek. – Ezt a valódi felelősséget az egész világon érzékeljük; a Nemzetközösség megváltoztathatja a válság pályáját, ha tagjai hajlandóak együtt dolgozni.

Az éghajlati válság miatt szinte az összes korallzátony eltűnhet az elkövetkező évtizedekben, hiszen

közel fele már megsemmisült vagy súlyosan megsérült az éghajlatváltozás, a túlhalászás és a szennyezés miatt.

Pedig körülbelül 250 millió ember megélhetése függ közvetlenül a korallzátonyoktól.

A természet gyorsan helyre tudja állítani magát

A kutatók most nagy felbontású műholdas képeket és adatelemzéseket használnának ahhoz, hogy a megfigyelhessék a korallzátonyok állapotát. A szoftvereket a Nemzetközösség országok számára ingyenesen biztosítják, amely segítségével egy új, interaktív korallzátonytérképet készítenek, hogy az országok megtehessék a védelmükhöz szükséges intézkedéseket.

Így fest a korallfehéredés Forrás: MTI/EPA

– hangsúlyozta Patricia Scotland. – A világ azt üzeni nekünk: „nem tudok lélegezni", ám amikor abbahagyjuk a kizsákmányolását, a természet nagyon gyorsan helyreállítja önmagát. De már nincs sok időnk.

Egy február végén publikált tanulmány rámutatott, hogy az átlagosnál melegebb óceánvíz miatt egy újabb súlyos korallfehéredés veszélye fenyegeti az ausztrál Nagy-korallzátonyt.

Az oceanográfusok szerint az 1-2,5 Celsius-fokos óceánvíz-melegedés óriási fenyegetést jelent a világörökség részét képező koralltelepre.

A trópusi tengerek átlaghőmérsékletének 1 Celsius fokkal való tartós megemelkedése is elég a korallfehéredés elindulásához. Forrás: ELTER TAMÁS

A melegedő óceánvíz miatt a korallfehéredések előfordulásának gyakorisága jelentősen megnőtt az elmúlt években, amit a szakemberek a műholdas és a meteorológiai állomások által szolgáltatott adatok segítségével tudnak nyomon követni. Az új rendszer várhatóan ennek a még szélesebb spektrumú elemzését teszi majd lehetővé.