A halpiacokon árusított legtöbb cápauszony a partmenti területekről származik

cápauszony
Levágott cápauszonyok Karngsong halpiacán Indonéziában
Vágólapra másolva!
Egy kutatócsoport megállapította, hogy a világszerte a halpiacokon árusított legtöbb cápauszony a parti zónákból és nem a nyílt óceánból származik, ahogy korábban gondolták. Dolgozatukat a Biology Letters magazinban publikálták.
Vágólapra másolva!

A természetvédők erőfeszítései és az igazságszolgáltatás néhány intézkedése ellenére továbbra is kifogják a cápákat, hogy eladják az uszonyukat, amiből a bizonyos körökben ínyencségnek számító cápauszony levest készítenek. A természetvédők azt feltételezték, hogy a legtöbb cápát a nehezen monitorozható nyílt óceánból fogják ki, azonban most bizonyítékot találtak rá a kutatók, hogy ez nem így van. A legtöbb halpiacra kerülő cápauszonyt világszerte a partmenti zónákból kifogott cápákról vágják le. Hogy kiderítsék a cápauszonyok forrását, a kutatók San Francisco, Hong Kong, Vancouver, Brazilía

nagy számú halpiacairól megszerzett 5.000 mintán genetikai analízist végeztek,ami nem csak azt tárta fel, hogy milyen fajoktól származnak, hanem azt is, hogy honnan kerültek oda.

Élőhely modellezést is alkalmaztak, hogy jobban be tudják azonosítani, hol fogták ki a cápákat.

Levágott cápauszonyok Karngsong halpiacán Indonéziában Forrás: Sijori Images / Barcroft Images

A kutatók azt találták, hogy a minták közt több veszélyeztetett faj volt, mint amire számítottak,

és hogy a vizsgált minták Mexikó, Japán, Indonézia, Brazília és Ausztrália partmenti területeiről származnak.

Ez megállapítás lehetőség, hogy csökkentség a cápauszony kereskedelmet, mert sokkal könnyebb megállítani a cápák gyilkolását a partmenti övezetekben, mint a nyílt óceánon.

(Forrás: https://phys.org/news/2020-10-shark-fins-fish-species-caught.html)