Restaurálják a rekorder méretű mamutcsontvázat

mamut
Az 1896-ban Dufort mellett megtalált teljesen ép hatalmas mamutcsontváz a párizsi Természettudományi Múzeumben
Vágólapra másolva!
Adományokból restaurálná a világ egyik legnagyobb, Franciaország egyetlen összerakott mamutcsontvázát a párizsi Természettudományi Múzeum. Teljesen ép és kiállított mamutcsontvázzal Magyarország is rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Ez Franciaország egyetlen teljesen ép mamutcsontváza

A négy méter magas és a hét méter hosszú durfort-i mamutot, amely a múzeum paleontológiai kiállításának fő attrakciója, 1896-ban találták útépítés közben a dél-franciaországi Gard megyében. 1898-as összerakása és bemutatása óta nem esett át restauráláson.

Az 1896-ban Dufort mellett megtalált teljesen ép hatalmas mamutcsontváz a párizsi Természettudományi Múzeumben Forrás: Wikimedia Commons/Museum of Natural History, Paris

A múzeum adománykérő felhívása szerint a mamutcsontváz állapota sokat romlott az elmúlt több mint 130 évben, a csontokon repedések keletkeztek, ezért sürgős a beavatkozás.

A kilenc hónapra tervezett restaurálás 400 ezer euróba kerül,

a természettudományi múzeum legalább 100 ezer eurót akar összegyűjteni a közösségi finanszírozás útján. Az adománygyűjtés január 7-ig tart, de csütörtöki adatok szerint már az akció első két napja alatt összegyűlt több mint 40 ezer euró.

Magyarországon is látható teljes mamutcsontváz

A múzeum azt ígéri, hogy felújítás után a mamutot "dinamikusabb", az állat hajdani mozgását jobban tükröző pózban láthatják majd a látogatók, akik nemzedékek óta nagy számban keresik fel az intézményt a ritka csontváz miatt.

A gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) a pleisztocén kor utolsó eljegesedési periódusaiban élt Eurázsia tundra éghajlatú sztyeppéin Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20150706-mamut-azsiai-elefant-genom-genomszekvencia-genomelemzes-hidegtures-evolucio.html

Magyarországon is van egyetlen teljesen ép, és összerakott mamutcsontváz,

amelyet a gyöngyösi Mátra Múzeum egyik fő attrakciójaként lehet megtekinteni.

A gyöngyösi Mátra Múzeumban kiállított teljes mamutcsontváz Forrás: Facebook/Mátra Múzeum

A gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) a pleisztocén időszakban, nagyjából 400 ezer évvel ezelőtt bukkant fel, amely Eurázsia jégkorszaki tundráit népesítette be. Az utolsó és legnagyobb eljegesedési periódus, a Würm-glaciális végén, nagyjából 11-12 ezer éve halt ki.

A Föld 18 000 éve, a Würm-glaciális idején. Az arktikus jégmező egészen a Kárpátok láncáig nyúlt le Európában Forrás: Wikimedia Commons

A Würm idején népes mamutcsordák éltek a Kárpát-medencében,

amely ekkor a sarkköri viszonyokat idéző tundra éghajlatú terület volt.

Mamutmaradványok szép számmal kerültek elő Magyarországon, de a teljes csontvázak rendkívül ritkák.

(Forrás: MTI/EFE/AFP)