A kúpcsiga mérge kezelheti a súlyos maláriát

kúpcsiga
Legtöbbjük mérge az embernek is komoly fájdalmakat okoz; ellenszérum nincs rá
Vágólapra másolva!
Hiába olyan veszélyes, sőt, néha végzetes az ember számára, a kúpcsiga halálos mérge a természet csodálatos ellentmondása. A tudósok nemrég felfedezték, hogy a Föld legrémisztőbb csigájának a „csípése" olyan, furcsa vegyületeket tartalmaz, amelyek erőteljes gyógyászati potenciállal bírnak. Egy új tanulmányban megállapították, hogy a kúpcsiga mérgének molekuláris komponensei képesek a malária súlyos eseteinek kezelésére.
Vágólapra másolva!

A kúpcsigák (Conidae) büszkélkedhetnek a vízi fajok közül a leggyorsabb mozgással; támadásra és védekezésre egyaránt hosszú, hegyes végű, ormányszerű reszelőnyelvüket (radula) használják; ezzel testük, illetve házuk bármely pontját képesek elérni.

Amikor a kúpcsiga élelemre vadászik, a radulájukat úgymond „lövedékként" és vezetékként használják: ez szállítja a nagy mennyiségű mérget, amivel megbénítják az áldozatukat.

Csapásuk szokatlanul gyors és pontos. A szakemberek korábban már beazonosították, hogy ez a méreg mégis különleges: segíthet például a rák kezelésében, újfajta fájdalomcsillapítók kifejlesztésében és különböző betegségek leküzdésében.

Mérge órákon át tartó folyamatos szívmasszázs és mesterséges lélegeztetés nélkül gyakorlatilag biztosan halálos Forrás: Wikimedia Commons

Most egy újabb ilyen, lehetséges felhasználási területet azonosítottak.

A Journal of Proteomics tudományos szaklapban most publikált tanulmányban a tudósok megállapították, hogy a kúpcsiga mérgének molekuláris komponensei képesek a malária súlyos eseteinek kezelésére azáltal, hogy gátolják a Plasmodium falciparum nevű, parazita egysejtű aktivitását, amely a betegség egyik típusát okozza.

– mondja Frank Marí, az Országos Szabványügyi és Technológiai Intézet biokémikusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ez a hatalmas biomolekuláris konopeptid-könyvtár potenciálisan felhasználható, mint terápiás eszköz néhány tartós és kialakulóban lévő betegség ellen.

Legtöbbjük mérge az embernek is komoly fájdalmakat okoz; ellenszérum nincs rá Forrás: Pinterest

Az Alberto Padilla, a Florida Atlantic University (FAU) vezette tanulmány során a kutatókat elsősorban a Conus nux kúpcsiga érdekelte. A vizsgálat érdekében Costa Rica csendes-óceáni partjain gyűjtöttek tengeri csiga mintákat, majd elemezték a toxinok összetételét, amelyeket kúpcsigák esetében a tudomány konotoxinoknak nevez. Arra jutottak, hogy ezek az úgynevezett neurotoxikus peptidek, amelyek kifejezetten a sejtek felszíni fehérjéit célozzák meg, néha katasztrofális hatásúak, ám

a kúpos csiga mérgének hátterében álló titokzatos mechanizmusoknak óriási terápiás potenciáljuk lehet.

A maláriát okozó paraziták néhány fehérjét használnak fel arra, hogy belopakodjanak a gazdaszervezet vörösvérsejtjeibe. A kúpcsiga mérge ezt gátolhatja meg.

A kutatási eredmények új utakat kínálhatnak a méreg-peptidek felhasználására számos, olyan betegség potenciális kezeléséhez, amelyeket úgynevezett blokkoló terápiákkal lehet enyhíteni.

Emellett hatékonyabbá teheti a jelenlegi és a jövőbeni kemoterápiákat, és hozzájárulhat a P. falciparum által kimutatott gyógyszer-rezisztencia gyors kialakulásának kihívásához is.

Bár ezeket az eredményeket eddig csak a laboratóriumi körülmények között mutatták ki, a tudósok szerint a felfedezés elősegítheti a jövőbeli gyógyszerfejlesztéseket.