Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Visszanyeri régi fényét az antik világ egyik legnagyobb szentélye

Olümpieion
Az Olümpieion jelenlegi képe
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az egyik legnagyobb ókori templomnak, az Olümposzi Zeusz athéni templomának, az Olümpieionnak a restaurálása, a helyi illetékesek szerint a görög főváros "egyik legnehezebb és legfontosabb felújítási munkája".
Vágólapra másolva!

Görög hírportálok pénteki jelentése szerint a hét folyamán felállványozták az antik templom még meglévő 16 monumentális oszlopának egyikét, és áprilisig állványzattal veszik körbe a 17 méter magas korintoszi oszlopok felét, később pedig a többit is.

– közölte Lina Mendoni kulturális miniszter. – Sok nehézséggel és problémával teli restaurálásról lesz szó, az évszázadok alatt végbement rongálódás valós mértéke csak a felújítási munkák során derül ki.

Az Olümpieion jelenlegi képe Forrás: Pinterest

Az athéni városi tanács azt ígéri, hogy 2023-ra befejezik a világhírű templomrom felújítását, ami ambiciózus célkitűzésnek látszik, tekintve, hogy a restauráláshoz az oszlopokat darabjaikra kell szétszedni, majd visszahelyezni eredeti állapotukba.

A Zeusz-templom építése több mint 2500 éve kezdődött, és csak 130-ban, Hadrianus római császár idején fejeződött be.

A 110 méter hosszú és 43 méter széles építmény 104 kolosszális oszlopával az ókori Görögország legnagyobb temploma volt, és az egyik legnagyobb szentély az antik világban.

A méreteivel az embereket ámulatba ejtő templom cellájában Zeusz arany-elefántcsont szobrát és Hadrianus kolosszális szobrát állították fel.

A titokzatos Zeusz-templom

A mitológiai hagyomány szerint Zeusznak és a Földanyának, Gáiának voltak szent helyei az Ilisszosz környékén. A szent helyen Peiszisztrátosz kezdeményezte az Olümposzi Zeusznak szentelt monumentális templom építését. A hajdani 104 korinthoszi oszlopból 15 oszlop áll, magasságuk 17,25 méter, átmérőjük 3 méter. Az 1825-ben ledőlt oszlop jól szemlélteti a hatalmas korinthoszi oszlopok arányát. A hosszanti oldalak húsz oszloposak, a homlokzat pedig háromsoros elrendezésű volt. A cella rekonstruálásához nem maradt fel elegendő az eredeti elemekből. Ugyanúgy elveszett valamennyi Hadrianus-szobor.

(Hellasz)

A monumentális templom dicsősége rövid ideig tartott, egy barbár invázióban már 267-ben kifosztották, a középkorban más épületek, köztük keresztény templomok építésére használták el köveit, főleg a pentelikoni márványt.

Még a múlt században is csak tovább rongálódott, több földrengést élt át, a második világháború végén, 1944-45-ben pedig bombatalálatok érték az úgynevezett athéni csatában. A közelmúlt évtizedeiben a légszennyezettség okozott kárt benne.

(MTI/dpa, Origó)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez