Ritka titkokról mesélnek az 1500 éves bizánci kori birtok maradványai

szőlőprés, birtok, bizánci kor
Az ősi szőlőprés Ramat Hasharonban
Vágólapra másolva!
A bizánci korszakban épült 1500 éves birtok maradványaira bukkantak izraeli régészek Tel-Avivtól északkeletre, a mai Ramat Hasaron nevű város külterületén - jelentette a Háárec című újság honlapja a héten. Számos lelet mellett felfedeztek egy nagy, mozaikkal burkolt szőlőprést, valamint vakolt épületeket és egy nagy építmény alapjait, amelyet raktárként vagy akár tanyaként is használhattak.
Vágólapra másolva!

A gazdagon díszített épületeket és gazdasági létesítményeket egy építkezés kezdete előtt tárták fel az Izraeli Régészet Hivatal (IAA) munkatársai. Joáv Arbel ásatási igazgató a lapnak elmondta, hogy noha nem szóltak írásos források erről az uradalomról, de nem lepték meg különösebben a gazdag leletek, hiszen ebben a térségben az emberiség története során szinte mindig éltek gazdag tárgyi emlékeket maguk után hagyó emberek.

– mondja Arbel a Háárec című újság honlapjának, amit a Time of Israel is idéz.

Az ősi szőlőprés Ramat Hasharonban Forrás: Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority

Az épületekben és a gazdasági létesítményekben törött tároló- és főzőedényeket találtak, melyeket gazdáik maguk használhattak. Gabonafélék és más növények őrlésére alkalmazott malomköveket is találtak, melyeket a Golán-fennsíkról és Galileából importált vulkanikus bazaltból készítettek, mely keményebb a helyi mészkőnél.

Egy aranyérme is előbukkant a földből, melyet 638-ban vagy 639-ben veretett Hérakleiosz bizánci császár.

Egyik oldalán a császár látható két fiával, a másikon pedig a kereszt képe a jeruzsálemi Golgotán, ahol a keresztény hagyomány szerint Jézust keresztre feszítették.

Az érmére valaki görög, esetleg arab nyelvű írást karcolt, valószínűleg több tulajdonosának nevét.

– nyilatkozta erről Robert Kool, az IAA numizmatikai osztályának vezetője.

Egy szokatlan bronz láncszerkezetet is találtak, amelyet csillár felfüggesztésére használhattak. Ez a mennyezetről lógó fő láncból állhatott, amely három további láncra ágazott szét. Mindegyik végén egy horog volt, amelybe egykor beleakasztották a felfüggesztett üvegolajámpásokat.

Egy 7. századi aranyérme is előkerült a Ramat Hasharonban végzett ásatások során Forrás: Picasa/Amir Gorzalczany/Israel Antiquities Authority

– hangsúlyozta Arbel, aki szerint ebben az esetben nem valószínű a vallási jelleg, egyszerű középületekben is világíthattak ilyen lámpákkal.

A gazdaság a korai iszlám korszakban, a 7. századtól iparibb jellegű lett, ebből a korból edények, ép olajlámpák és étkészletek kerültek elő. Az emberek ekkoriban nem csak dolgoztak, hanem itt is éltek a műhelyek mellett, ugyanis megtalálták házaik maradványait és két nagy sütőkemencét is.

A régészek szerint a 11. századig használhatták ezt a gazdaságot, akkor elhagyták, és ezer évre elfelejtődött.

A maradványok az építkezések végeztével egy park részeként lesznek láthatóak a Ramatt Hasaron-i polgármester ígérete szerint.

(MTI)