A csecsemő nevetése jobban hasonlít a csimpánzéra, mint a felnőtt emberére

Cute baby girl in diaper laughing on window seat cute happy carefree diaper bare chest cushion enjoying innocence lifestyle domestic life infant Caucasian one person indoors day tilt three quarter length happiness nappy Horizontal new-born baby GIRL LAUGH
Nevető csecsemő
Vágólapra másolva!
A csecsemő nevetése jobban hasonlít a csimpánzéra, mint a felnőtt emberére egy holland-angol tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor az ember nevet, ezt csak kilégzés alatt teszi. Ezzel szemben a csimpánzok mind be-, mind kilégzés alatt nevetnek. A Biology Letters tudományos lap friss számában megjelent tanulmány szerint a csecsemők hasonlóan, kilégzés és belégzés alatt is kacagnak.

A hollandiai Leideni Egyetem, az Amszterdami Egyetem és a University College London tudósai felnőtt önkéntesek két csoportját kérték arra, hogy hallgasson csecsemőnevetést.

A 117 tagú első csoportnak azt kellett számolnia, mikor nevetett a baba kilégzés közben, és mikor belégzés közben. A 102 tagú másik csoportnak azt kellett értékelnie, mennyire hangzott nekik a babanevetés kellemesnek és magával ragadónak.

Nevető csecsemő Forrás: Science Photo Library via AFP/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image/Science Photo Library

Az adatokat elemezve megállapították, hogy bizonyos szempontokból a babák nevetése jobban hasonlít a csimpánzokéra, mint a felnőtt emberekére, és ennek két oka is lehet. Az egyik az, hogy a csecsemő torkának felépítése közelebb áll a felnőtt csimpánzokéhoz, mint az emberekéhez.

A második ok az, hogy felnövekedve, az őt körülvevő felnőtteket, mindenekelőtt a szüleit hallgatva a gyerek megtanul többféleképpen is nevetni. Az önkéntesek a kilégzés alatti nevetést kellemesebbnek és magával ragadóbbnak találták, mint a belégzés alattit, ez pedig jó magyarázat lehet arra, tipegő korukra miért hagyják abba a csecsemők az ilyen nevetést.

Korábbi vizsgálatok szerint a majmok, de még néhány rágcsálófaj is szokott nevetni. Általában úgy találták, hogy a csoportokban élő állatok használják a kötődés erősítésére.

A friss kutatás arra utal, hogy a csecsemő eleinte a maga természetes módján, automatikus válaszként nevet azokon a dolgokon, amelyeket mulatságosnak talál. Csak később változtat a nevetésén úgy, hogy környezetéhez igazítja.

A kutatók következő terve, hogy hasonló tesztekkel vizsgálják a babasírást.