Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nikkel allergia esetén óvatosan fogyasszunk édességeket!

nikkel allergia
Létezik a nikkel allergia szindróma általános tüneteitől szenvedők számára is egy olyan kezelés, a deszenzitizálás, amely szájon át, szigorúan ellenőrzött emelkedő dózisban adagolt nikkelt tartalmazó készítmény szedésével hozzászoktatja az allergiás beteg immunrendszerét az allergiás tüneteket kiváltó nikkel elviseléséhez.
Vágólapra másolva!
Az ünnepi időszakban több édesség kerül az asztalra, ám nikkel allergia esetén nem árt vigyázni többek közt a csokoládé, mogyoró, mandula és dió tartalmú nassokkal! Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen tünetekre figyeljünk.
Vágólapra másolva!

Nikkel az élelmiszerekben

Aki tudja magáról, hogy allergiás a nikkelre, kerüli a nikkel tartalmú tárgyak - például ékszerek, övcsatok – viselését. Allergia esetén ugyanis ezek a bőrrel érintkezve bőrpírt, viszketést, kiütéseket, bőrszárazságot okozhatnak. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a nikkel allergiásoknak az élelmiszerek nikkel tartalmára is figyelniük kell, mert ezek elfogyasztása is kellemetlen panaszokkal járhat.

A nikkel esetében gyakran megfigyelhető keresztallergia krómmal, kobalttal, platinával, palládiummal, rézzel vagy más fémekkel. Leggyakoribb ezek közül a nikkel-palládium keresztreakció, mely hátterében a fehérjekötődési hely igen hasonló volta állhat. Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/5-meglepo-dolog-a-femallergiarol

A nikkel allergia szindróma

Bizonyos élelmiszerek, mint a mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula és dió nikkel tartalma kifejezetten magas. Kisebb mennyiségben, de nikkelt tartalmaz még a teljes kiőrlésű liszt, szója, hal, kagyló és a burgonya is. Elég sok élelmiszer tehát az ünnepi menü gyakori alapanyaga, ezért a következő időszakban az érintetteknél fokozódhatnak a panaszok – figyelmeztet dr. Moric Krisztina.

Nikkel allergiásoknál a nikkel tartalmú ételek fogyasztása kapcsán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés.

A tünetek súlyossága függ az egyéni érzékenységtől is. Az ünnepi időszakban azonban jellemző, hogy kevésbé figyelünk az étkezésekre, illetve több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek nikkelt tartalmaznak, ez előhozhatja a tüneteket.

Létezik a nikkel allergia szindróma általános tüneteitől szenvedők számára is egy olyan kezelés, a deszenzitizálás, amely szájon át, szigorúan ellenőrzött emelkedő dózisban adagolt nikkelt tartalmazó készítmény szedésével hozzászoktatja az allergiás beteg immunrendszerét az allergiás tüneteket kiváltó nikkel elviseléséhez. Forrás:https://www.allergiakozpont.hu/femallergia#nikkel%20allergia

Diétával kezelhető

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy panaszok esetén fontos a kivizsgálás, és ha bebizonyosodik, hogy a tünetek hátterében nikkel allergia szindróma áll, akkor diétával lehet megszüntetni a panaszokat. Kezdetben az összes nikkel tartalmú élelmiszer fogyasztását mellőzni kell, majd fokozatosan vissza lehet vezetni egyesével és megfigyelni, hogy jelentkeznek-e a tünetek. Ha kisebb mennyiségben jól tolerálja a szervezet, akkor lehet kevésbé szigorú diétával is panaszmentes.

(Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről