Rekonstruálták a valaha feltérképezett, egyik legrégebbi családfát

családfa
A genetikai elemzés azt mutatja, hogy egy család öt nemzedékét, egy férfi és négy nő leszármazottja temették el a Hazleton North dobjának két sírkamrájában
Vágólapra másolva!
Egy Angliában feltárt, közel hatezer éves sír huszonhét családtag maradványait őrzi, akik egy férfi és négy nő ötgenerációs leszármazottjai. Legalábbis ezt állapították meg a kutatók a DNS- elemzés segítségével. A leletek azt sugallják, hogy a neolitikus társadalom felső rétegeiben akkoriban léteztek poligám házasságok, mert a szakemberek szerint nem valószínű, hogy az ősembernek négy felesége volt egymás után; ehelyett valószínűleg egynél több felesége lehetett egyszerre.
Vágólapra másolva!

Az elemzés a valaha feltérképezett egyik legrégebbi családfát rekonstruálja a tudósok szerint. A kutatásba bevonták a massachusettsi Harvard Egyetem, az egyesült királyságbeli Newcastle Egyetem és az ausztriai Bécsi Egyetem tudósait is.

– mondta Iñigo Olalde, a spanyolországi Bilbaói Baszkföld Egyetem populációgenetikusa a LiveScience online tudományos portálnak. – A tanulmányunk azért fontos, mert ez az első nagy családfa, amelyet az őskorból kapunk.

Hozzátette: valószínűleg a következő néhány hónapban vagy egy évben ennél sokkal többet fog rekonstruálni a tudományos társadalom.

Egy művészi alkotás arról, hogyan nézett volna ki a Hazleton North temetkezési domb, amikor körülbelül 5700 évvel ezelőtt felépítették Forrás: Reich et al. Nature, 2021

A Nature tudományos szaklapban publikált tanulmányban a vizsgált csontok 35 ember emberi maradványhoz kapcsolódtak, amelyeket még az 1980-as években ástak ki a Hazleton North Barrow területén, Nyugat-Angliában.

– mutatott rá Olalde.

Néhány évvel ezelőtt egy másik kutatócsoport genetikai anyagot vont ki az itt eltemetett maradványok csontjaiból és fogaiból, és Olalde a bennük lévő DNS-szekvenciákkal dolgozott, hogy „összerakja" az egyének rokonsági viszonyait.

Hamarosan kiderült, hogy az összefüggések nagyon összetettek.

Az elemzés a 35 test közül mindössze 27-nél, köztük két fiatal lánynál tárta fel a rokonsági kapcsolatokat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiakat általában apjuk és testvéreik közelében temették el. Ez a megállapítás a tanulmány szerint arra utal, hogy a származás patrilineális volt, más szóval a sírnál eltemetett későbbi nemzedékek férfi rokonaik révén kapcsolódtak a legkorábbi nemzedékhez.

A genetikai elemzés azt mutatja, hogy egy család öt nemzedékét, egy férfi és négy nő leszármazottja temették el a Hazleton North dobjának két sírkamrájában Forrás: Newcastle University

Olalde négy olyan férfit is azonosított, akiket a sírba temettek el, ás akiknek anyja a leszármazási vonal tagja volt, ám az apja nem.

Itt helyezték örök nyugalomra a család két, gyermekként elhunyt leányát és a kutatók ugyanebben a sírban három nő és öt férfi maradványait is azonosították, akiknek nem volt genetikai kapcsolatuk a családdal. A szakemberek szerint lehetséges, hogy a nők a sírban eltemetett férfiakhoz mentek feleségül, és vagy nem volt gyermekük, vagy csak felnőtt lányaik voltak, akiket aztán máshol temettek el.

– hangsúlyozta Olalde.

A Hazleton North síremlék a nagyon korai neolitikum időszakára datálható. A tudósok szerint valószínű, hogy az ott eltemetett emberek közvetlen ősei a kontinentális Európából érkeztek Nagy-Britanniába az akkori neolitikus földművesek bevándorló hullámával.