A hivatalos adatoknál kétszer több esőerdő égett le Indonéziában 2019-ben

erdőtűz
2019-ben különösen sok erdő égett le
Vágólapra másolva!
A hivatalos adatoknál kétszer több, 3,1 millió hektár esőerdő égett le Indonéziában 2019-ben - áll egy tanulmányban, amely az Earth System Science Data című lapban jelent meg.
Vágólapra másolva!

A fejlett technológia pontosabb képet nyújt az erdőirtás mértékéről

Az erdészeti minisztérium jelentése szerint a tűznek áldozatul esett terület 1,6 millió hektár volt.
A környezetvédelem mellett kiállók a kormány erdőirtásra vonatkozó adatainak átláthatósága miatt aggódnak. "A hivatalos becslésekhez képest nagyobb károsodott területet tudtunk megfigyelni, mivel olyan úttörő technológiát használtunk, amelynek segítségével a kisebb tüzeket is és jóval több nagyot tudtunk észlelni.

2019-ben különösen sok erdő égett le Forrás: https://news.sky.com/story/gran-canaria-hundreds-evacuated-as-mountain-fire-rages-on-holiday-island-11782744

- Jobb műholdas adatokat, modern gépi tanulásos eljárásokat és a Google szuperszámítógépeit használtuk" - mondta David Gaveau, a tanulmány egyik szerzője.
Ennek ellenére - a hivatalos adatokkal összhangban - a tanulmány is megállapította, hogy az erdőirtás mértéke az elmúlt négy évben csökkenést mutatott Indonéziában, bár a számítási módszerek is változtak - tette hozzá Gaveau.

2019-ben kiterjedt erdőtüzek tizedelték meg a dzsungelt

A délkelet-ázsiai ország ad otthon az Amazonas és Kongó után a legnagyobb esőerdőnek. Hatalmas területeket irtottak ki azonban annak érdekében, hogy helyet csináljanak a pálmaolaj-, cellulóz- és papíripar számára.

Trópusi esőerdő Szumátrán. Forrás: Opiliones Wiki - Fandom

A 2019-es tüzek füstbe borították Indonéziát és térségét, 900 ezer embernek okozva ezzel légzőszervi megbetegedéseket

és összességében 5,2 milliárd dolláros kárt a Világbank közlése szerint.

Az erdészeti minisztérium közölte, hogy elkötelezett az erdőirtás csökkentése mellett, de nem állíthatja le teljesen, hiszen a fejlődés érdekében szükség van területek megtisztítására.

Olajpálma ültetvények miatt elpusztított erdőterületek Indonéziában, Bawa faluban. Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj gyártója. Forrás: https://theconversation.com/deforestation-can-raise-local-temperatures-by-up-to-4-5-and-heat-untouched-areas-6km-away-163584

Ehelyett a kormány célja, hogy az erdészeti szektor 2030-ra elérje a "nettó szénelnyelő" állapotot, azaz több üvegházhatású gázt nyeljen el, mint amennyit kibocsát.

(Forrás: MTI/Reuters)