Felülvizsgálják a perui Machu Picchu nevét

Machu Picchu
Az ősi inka város, Machu Picchu magasba nyúló meredek hegycsúcsokra épült
Vágólapra másolva!
A világ figyelme akkor irányult a Machu Picchu-ra, amikor 1911-ben Hiram Bingham amerikai történész és felfedező a régióba utazott, ahol egy 15. századi inka romvárosra bukkant, amely Peru déli részén, a Szent Völgy feletti hegygerincen található. A Machu Picchu-t 1450 körül építették, de alig egy évszázaddal később, a spanyol hódítás idején elhagyták.
Vágólapra másolva!

Több mint 110 évvel Bingham első látogatása után Donato Amado Gonzales, a perui kulturális minisztérium történésze és Brian S. Bauer, az Illinois-i Egyetem régésze áttekintette Bingham eredeti helyszíni jegyzeteit, valamint a 20. század elején készült térképeket, illetve a különböző levéltárakból származó évszázados földdokumentumokat.

Eredményeik arra utalnak, hogy a tudomány kevesebbet tud a helyszínről, mint azt korábban vélték.

A Ñawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology által közzétett cikkükben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az inkák eredetileg Huayna Picchu-nak hívhatták a romvárost, a helyszínhez legközelebb fekvő sziklás csúcs miatt, nem pedig Machu Picchunak.

Az ősi inka város, Machu Picchu magasba nyúló meredek hegycsúcsokra épült Forrás: skeeze/Pixabay

– mondta Bauer, az UIC antropológia professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Szignifikáns adatok utalnak arra, hogy az inka várost valójában Picchunak vagy még inkább Huayna Picchunak hívták.

A kutatók megállapították, hogy a Huayna Picchu nevű inka város romjait egy 1904-es atlasz is említi, amelyet hét évvel Bingham Peruba érkezése előtt adtak ki. Ezenkívül részletezik, hogy Binghamnek 1911-ben azt mondták a Huayna Picchu nevű romokról, hogy az Urubamba folyó mentén keresse azokat, maradványok után kutatva.

A dokumentumok tanúsága szerint egy földbirtokos fia később, 1912-ben aztán azt mondta a férfinak, hogy a romokat Huayna Picchunak hívják.

Bauer szerint az inka város eredeti nevéhez fűződő legmeghatározóbb kapcsolatokat azok a beszámolók őrzik, amelyeket a spanyolok írtak viszonylag hamar azután, hogy a 16. század végén a régió ellenőrzésük alá került.