A kisebb sűrűségű erdők ellenállóbbak a többes stresszel szemben

Sierra Nevada
A rozsdás narancs színű tűk betűszú kárt jeleznek egy erdő közepette Kalifornia Sierra Nevada tartományában.
Vágólapra másolva!
Egy reziliens erdőben sokkal kevesebb a fa, mint amihez szokva vagyunk a Kaliforniai Egyetemnek az erdőtüzek hatásairól publikált tanulmánya szerint.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évszázada a Sierra Nevada erdeit alkotó fák még nem versengtek a szomszédos fákkal a vízforrásokért. Viszont a jelenlegi erdőkben 6-7-szer annyi a fa mint a régiekben – kevesebb vízért versengve a korábbinál jóval szárazabb és forróbb körülmények közt.

A Mount Whitney a Sierra Nevadában Forrás: Wikimedia Commons/Geographer

A Forest Ecology and Management magazinban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a kissűrűségű állományok, amelyek nagymértékben eliminálják a fák közti versengést, kulcsfontosságúak a súlyos bozóttüzek, az aszály, a kártevők és a klímaváltozás többes stresszoraival (stresszfaktoraival) szemben jobban ellenálló erdők létrehozásához. Ez a megközelítés jelentősen eltér a jelenlegi erdőkezelési stratégiáktól, amely a fák közti versengést használja fel az erdőművelésben.

De mi is az a reziliencia?

A tanulmány szerzőinek meghatározása szerint: „A reziliencia az erdő alkalmazkodóképességének mértéke egy sor stressztényezőre, ami visszatükrözi az ökoszisztéma funkcionális integritását."

Forrás: Pexels

Azt találták, hogy egy gyakran alkalmazott erdészeti mérőszám, az úgynevezett állomány sűrűségi index – hatékony mutató az erdő rezilienciájának értékeléséhez is.

„A reziliens erdők egész sor stresszorra reagálnak, nem csak egyre. A reziliencia egy bizonyos stresszhelyzet túléléséről szól, ilyen a tűz –, amiből sajnos egyre több keletkezik a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb szárazság miatt

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Malcolm North ökológus professzor.

A rozsdás narancs színű tűk betűszú kárt jeleznek egy erdő közepette Kalifornia Sierra Nevada tartományában. Forrás: https://www.universityofcalifornia.edu/news/just-what-resilient-forest-anyway

Versengő természet az elemi erők szorításában

A Sierrában álló és tűzadaptált erdők rezilienssé tételéhez drasztikus sűrűség csökkentés szükséges – bizonyos esetekben a faállományt akár 80%-al is csökkenteni kellene - a tanulmány szerzői szerint.

„A helyreállító reziliens kezeléseknek a mai erdőkben sokkal intenzívebbnek kell lenniük" – mondta Scott Stephens, a tanulmány trásszerzője, és a UC Berkley elektromérnöke, illetve ökológusa.

A Bobcat tűz a kaliforniai Angeles Nemzeti Erdőben 2020 októberében. A tűz 2020 szeptember 6-án kezdődött Cogswell Dam közelében, és a következő 3 héten állandóan nőtt a szokatlanul forró, száraz körülmények közt Forrás: AFP via Getty Images/Kyle Grillot

A tanulmányban igen nagy mennyiségű történeti és kortárs adatot hasonlítottak össze a déli és közép Sierra Nevadában fekvő, valamint a Sequoia Nemzeti Parktól a Stanislaus Nemzeti Parkig terjedő erdőségek állapotának felméréséhez.

Azt találták, hogy 1911 és 2011 közt a fasűrűségek 6-7-szeresére növekedtek, míg az átlag faméret a felével csökkent.

Egy évszázaddal ezelőtt az állománysűrűség és a fák közti versengés még igen alacsony szintű volt.

Az egyre gyakoribbá váló erdőtüzek miatt a fák is megváltoztatták szokásaikat Forrás: Malachi Brooks/Unsplash

Az erdőállomány több mint ¾-e csekély mértékben vagy egyáltalán nem versengett, ami egyébként mint stresszfaktor csökkenti a fa növekedését és az életerejét is. Manapság viszont a vizsgált erdők faállományának 82-95 %-a teljes versengésben áll egymással.

A tanulmány azt mutatja, hogy egy kis sűrűségű erdő sokkal reziliensebb lehet a tűz, az aszály és más klimatikus stresszhatásokkal szemben, és jobban fenntartja az egészséges vízminőséget, a természetes élőhelyet, illetve a más egyéb természeti előnyöket. A nagyon súlyos tüzek által megégetett, vagy az aszály által elpusztított erdők viszont elvesztik ezeket a képességeiket.

Az erdőállomány ritkításának jótékony hatása lesz a jövőre

A szerzők azt mondják, hogy a 2012 és 2016 közötti aszályos időszakban, amelyben közel 150 millió fa pusztult el az aszály indukálta betűszú fertőzés miatt, intő jel volt az erdészek számára, hogy más megközelítés szükséges ahhoz, hogy az erdőknek segítsenek szembeszállni a sokszorosára növekedett fenyegetésekkel szemben.

Légi felvétel egy aszály stressztől szenvedő holt lucfenyőről egy zöld bükkfa mellet egy erdőben Forrás: https://www.newscientist.com/article/2297403-trees-are-dying-at-increasing-rates-in-forests-across-europe/

A kompetitív erdőkezeléstől az elimináló versengés felé való elmozdulás lehetővé teheti a fáknak, hogy jobban boldoguljanak és ellenállóbbá váljanak.

„Az emberek hozzászoktak a nagysűrűségű erdőhöz, amit most tapasztalunk. A legtöbb ember meglepődne, ha látná, valaha hogy néztek ki ezek az erdők, amikor a gyakori tüzek nagyon kis sűrűségen tartották őket. De ha eltávolítjuk a kisebb fákat, és hagyjuk, hogy a megritkított állomány keresztülmenjen a tűzön és aszályon, az egy sokkal ellenállóbb és lenyűgözőbb erdőt hoz létre" – mondta North.

Az erdők szerepe fontos a klímaváltozásban: az üvegházhatású gázok kibocsátásának okaként és megoldásaként is szolgálnak Forrás: Flickr

„Úgy gondoljuk hogy létrehozhatók a reziliens erdők, de ehhez drasztikus fasűrűség csökkentésre van szükség egészen addig, amíg kismértékű nem lesz a fák közti versengés. Ez lehetővé fogja tenni ezeknek az erdőknek, hogy alkalmazkodjanak a jövő melegebb és szárazabb klímájához" - mondta Brandon Collins, a dolgozat társszerzője, és a UC Berkley erdésze.

(Forrás: University of California)