Fehérfejű selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban

fehérfejű selyemmajom
Fehérfejű selyemmajom a kölykével a szegedi állatkertben
Vágólapra másolva!
Kettő fehérfejű selyemmajom (Callithrix geoffroyi) született néhány hete a Szegedi Vadasparkban, a látogatók már meg is figyelhetik a kölyköket - tájékoztatta a Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A faj nagy szerepet kapott a szegedi állatkert életében

A karmosmajmok közé tartozó faj jelentős szerepet kapott a szegedi állatkert történetében, ugyanis a nemzetközi fajmentő tenyészprogramját az intézmény egykori igazgatója, Gősi Gábor vezette.
A nagy állatkerti szövetségek, mint az európai EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) és az amerikai AZA (Association of Zoos & Aquariums), elsősorban az egyes veszélyeztetett fajok tenyésztését és tartását irányító programok szervezésére jöttek létre.

A fehérfejű selyemmajmok fontos szerepet játszanak a Szegedi Vadaspark fajmentési programjában Forrás:Zooszeged.hu - Endrédi Lajos

Európában az ilyen programokat egy koordinátor irányítja, feladata segíteni az adott faj tartását és tenyésztését, illetve eldönteni azt is, melyik egyed hová költözzön. A Szegedi Vadasparkban egy Krakkóból érkezett hím, és egy rostocki születésű nőstény állt össze és alapított családot. Olyannyira sikeresen, hogy a nőstény harmadik éve egészséges utódokat hoz világra. Idén március 30-án született kettő kölyök, melyek a gondos családtagoknak köszönhetően szépen cseperednek.

A fehérfejű selyemmajom Brazília tópusi esőerdeiben él

A családot az állatkert trópusi házában figyelhetik meg a látogatók, arra azonban ügyelniük kell, hogy a kifejletten is csupán 14-18 centiméteres, 400 grammos majmok meglehetősen félénkek, így csak halkan érdemes megközelíteni az állatokat, és fénykép is csak vaku nélkül készíthető róluk.

Fehérfejű selyemmajom a kölykével a szegedi állatkertben Forrás: Lajos Endredi/Szegedi Vadaspark

Csakúgy, mint a többi karmosmajomnál, a kölyköket elsősorban az apa cipeli a hátán.

A fehérfejű selyemmajmok Brazília délkeleti részén, az Atlanti-partvidék rohamosan csökkenő területű esőerdeiben élnek vadon. A fehérfejű selyemmajmok kisebb-nagyobb csoportokban élnek, melyek egy szülőpárból és azok vagy egy tucatnyi eltérő korú utódjából állnak.

A karmosmajmok a trópusi esőerdőkben élnek a lombkorona szintben Forrás: Opiliones Wiki - Fandom

Egy-egy csoport területe 30-60 hektár nagyságú, attól függően, hogy ott hány, a majmok fő táplálékát adó gyümölcsfa található. A napjaikat főképp a magasabb fákon töltő majmok a gyümölcsök mellett fanedvet, rovarokat, pókokat és madártojásokat is fogyasztanak.

A fehérfejű selyemmajom nem olyan mértékben veszélyeztetett,

mint a szintén azon a tájékon élő arany és aranyfejű oroszlánmajmocskák, de a körülbelül 10 ezer felnőtt egyedre becsült létszámuk a kutatások szerint folyamatosan csökken. Az állatkerti helyzetük jobb, jelenleg körülbelül 250 egyedük él Európa állatkertjeiben.

(Forrás: MTI)