Hatalmas mennyiségű kínai műkincset "örökölt" a British Museum

Jade dragon on display in the Beijing Dragon Land gallery in Beijing, China Animal figures Carved statue China Chinese Craftwork Display cabinet Display case Displayed Dragonland Dragons East Asia Eastern culture Expensive Far East Gemstone Hand-crafted H
Jádesárkány (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Történetének egyik legjelentősebb adományához jutott a British Múzeum. A kiemelkedő értékű kínai porcelán- és jádeszobor-gyűjteményt a tavaly elhunyt Sir Joseph Hotung hongkongi műgyűjtő és üzletember hagyta a múzeumra.
Vágólapra másolva!

Sir Joseph Hotung nevét viseli a British Museum kínai és dél-ázsiai régiségeket bemutató galériája, mióta az üzletember több millió fontot adományozott annak felújítására. Ezt azután tette Hotung, hogy panaszkodott: olyan gyenge ott a világítás, hogy zseblámpát kell vinnie a kiállításokra.

A múzeumnak ezt a szárnyát 1992-ben II. Erzsébet brit királynő nyitotta meg újra, majd további felújítások után, 2017-ben is megtette ezt - emlékeztetett hétfőn a The Guardian című brit lap.

Jádesárkány (illusztráció) Forrás: robertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

Az örökség 246 jádeszobrot, 15 rendkívül vékony falú, a Jüan-dinasztia (1279-1368) és a Ming-dinasztia (1368-1644) korából származó, kék-fehér porcelánt, továbbá egy szárazlakkeljárással készült bódhiszattvafejet tartalmaz. A műkincseket hónapokon belül kiállítják.