Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új, hazai eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében

neurológia, neuropszichológus
A neuropszichológus az agy és a pszichés működések kapcsolatával foglalkozik, elsősorban agysérült személyek vizsgálata és terápiája által. A diagnosztikának fontos eleme a kognitív funkciók, esetleg a sérülés helyének pontos meghatározása – ebben is segíthet a neuropszichológus, a képalkotó diagnosztikát kiegészítve különböző tesztekkel. Emellett a neuropszichológusnak fontos feladata a funkcionális működés feltérképezése.
Vágólapra másolva!
A neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat, tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikán a Nukleáris Medicina Tanszékkel együttműködve 2022. augusztus 18-án történt az első speciális, ún. „Lutathera" sugárzó izotóp kezelés egy 71 éves betegnél, szövődménymentesen.
Vágólapra másolva!

A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin tumorok az összes neuroendokrin daganat mintegy 75 százalékát teszik ki. Az egyetem tájékoztatása szerint az ilyen daganatok nagy mennyiségben termelhetnek hormonhatású anyagokat, amelyek a betegek számára sok szenvedéssel járó, ún. „carcinoid rohamokat" okoznak.

Ezen betegségben szenvedő betegek számára törzskönyvezték a Lutathera kezelést, amely az előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes neuroendokrin tumorok kezelésében játszik fontos szerepet.

Hazánkban ez a kezelés korábban nem volt elérhető, az ilyen terápiát igénylő betegek külföldi centrumokban, elsősorban Svájcban és Németországban kaphatták meg az ellátást.

A jövőben ez a kezelés országosan számos beteg számára jelenthet esélyt a hosszabb életre és a jobb életminőségre Forrás: Pinterest

– mondta el Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Dr. Mezősi Emese tanszékvezető egyetemi tanár közölte: a PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikán a Nukleáris Medicina Tanszékkel együttműködve 2022. augusztus 18-án történt az első Lutathera sugárzó izotóp kezelés egy 71 éves betegnél, szövődménymentesen. Az orvosok remélik, hogy a jövőben ez a kezelés országosan számos beteg számára jelenthet esélyt a hosszabb életre és a jobb életminőségre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről