Különös maja várost tártak fel a dzsungel lombkoronája alatt

Calakmul
Calakmul az egyik valaha volt legnagyobb maja város. A Calakmul bioszféra rezervátum belsejében található a mexikói Campeche államban
Vágólapra másolva!
Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) és a Bajo Labertino régészeti projekt kutatói Lidar-felmérést végzetek a Calakmuli névre hallgató, maja régészeti övezetben. A szakemberek a dzsungel lombkoronája alatt egy kiterjedt várost tártak fel.
Vágólapra másolva!

Calakmul a mexikói Campeche állam nagyobb Petén-medence régiójában, a dzsungelek mélyén található. A város a Kígyó Királyságának nevezett terület fővárosaként funkcionált, amit a „Kaan" néven ismert kígyófej jelek kiterjedt elterjedése jelez.

A klasszikus korszak során Calakmul intenzív rivalizálást folytatott a délen fekvő Tikal főbb szövetségével.

Becslések szerint a késő klasszikus korszak csúcsán mintegy 50 ezren éltek itt és a város területe több mint 70 négyzetkilométeresre növekedett.

Az INAH kutatói a texasi Houstoni Egyetem Nemzeti Légi Lézertérképezési Központjával és az Aerotecnologia Digital SA de CV-vel együttműködve egy légi LiDAR felmérést végeztek a Calakmul bioszféra-rezervátumon belül, egy 95 négyzetkilométeres területen.

A lézer alapú távérzékelés (LiDAR) egy olyan távérzékelési módszer, amely impulzuslézer formájú fényt használ a Földtől való távolságok (változó távolságok) mérésére.

Calakmul az egyik valaha volt legnagyobb maja város. A Calakmul bioszféra rezervátum belsejében található a mexikói Campeche államban Forrás: Shutterstock

A lézeres visszatérési idők és a hullámhosszok mérésének különbségei felhasználhatók a táj 3D-s digitális térképének összeállítására, eltávolítva az olyan homályos elemeket, mint például a régészeti emlékeket rejtő lombkorona.

Az eredmények feltárták a sűrű városi terjeszkedést és lakóépület-komplexumokat, amelyek 60 különálló építményből állnak.

Ezek templomok, szentélyek, valamint kereskedelemre használt terek vagy piacok köré csoportosulnak. A városlakókat támogató építmények és építkezések sűrűsége arra utal, hogy időszámításunk szerint 700 körül Calakmul Amerika egyik legnagyobb városa volt.

– mondta az INAH képviselője a felmérésről beszámolva a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ezzel maximális élelmezésbiztonságot és elegendő vizet biztosíthattak a város lakói számára.