Kígyóhajú szörnyalakot rejtett ennek a római katonának a vértje

Medúza
Kitűnő állapotban maradt fenn ez a korong
Vágólapra másolva!
A római kori Vindolandában ásatásokat végző önkéntes régészek a görög mitológiából ismert szörnyalakot, Medúzát ábrázoló ezüst falérát tártak fel. Ez a faragott korong általában aranyból, ezüstből, bronzból vagy üvegből készült, és azok a római katonák hordták a mellvértjükön, akiket ezzel egyfajta éremként tüntettek ki.
Vágólapra másolva!

Vindolanda (magyar fordításban „fehér mező" vagy „fehér láp") egy római segéderőd volt, amely a Római Birodalom peremén, a Hadrianus fal közelében helyezkedett el, és a Stanegate nevű főútvonalat őrizte.

Nem kevesebb, mint kilenc római kori erődöt építettek itt fából vagy kőből

Krisztus után 85 és 370 között, létrehozva ezzel Nagy-Britannia egyik legösszetettebb régészeti lelőhelyét és a határ menti élet egyedülálló kulturális örökségét.

Kitűnő állapotban maradt fenn ez a korong Forrás: The Vindolanda Trust

– írja a HeritageDaily online tudományos portál.

A közelmúltban egy erőd padlójára összpontosító ásatások során a szakemberek egy ezüst faléra korongot tártak fel, amelyet a római katonák általában a mellvértjükön viseltek a felvonulások során. A korongon Medúza, a görög mitológiában szereplő három Gorgó szörnyalak egyikének a feje látható, akinek haja helyén kígyók, viperák vannak, teste pedig pikkelyes. A legenda szerint Medúza kővé változtatta azt, aki a szemébe nézett.

Az önkéntes régészek az idei ásatások során a római erődben zajló katonai életre utaló bizonyítékokat is találtak.

A leletek között van egy lándzsafej, egy lándzsahegy, egy rézötvözetből készült kanál, egy bélyegzett mortarium pereme, egy kerámia, egy úgynevezett dinnyegyöngy, egy zománcozott íj melltű, egy rézötvözetből készült tokpánt (a tőr hüvelyének az alján lévő védőfelszerelés) és egy jól megőrződött fából készült fürdőklumpa.

A leleteket jelenleg a vindolandai laboratóriumban őrzik, az ezüst faléra pedig a 2024-es vindolandai aktuális leletkiállítás részét képezi.