Szép magyar eredmények születtek a nemzetközi csillagászati diákolimpián

teleszkóp
Szép eredményeket értek el a magyar diákok ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Eredményesen szerepelt a magyar csapat a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián, amit augusztus 10. és 20. között Lengyelországban rendeztek meg ötvenkét ország csapatainak részvételével - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Ezüstéremmel tért haza a Fasori Evangélikus Gimnázium diákja

A Katowicében megrendezett versenyről Elekes Dorottya, a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumból ezüstéremmel; Schmercz Blanka, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákja bronzéremmel; Horváth Zsóka, a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumból pedig dicsérettel tért haza vasárnap.

Szép eredményeket értek el a magyar diákok ( a kép illusztráció) Forrás: HellóVidék

Az öt tagú magyar csapat vezetői Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa és Dálya Gergely, a Genti Egyetem posztdoktor kutatója voltak.

A versenyen az elméleti feladatsor 13 példájára 5 óra állt a diákok rendelkezésére,

amely során például azt kellett vizsgálniuk, hogy a NASA bolygóvédelmi programjának keretében indított DART űrszonda kisbolygóba történő becsapódása mennyire változtatta meg annak pályáját.

Meg kellett határozni egy távoli szupernóva fényességét és koordinátáit is

Az adatelemzési feladatok során becslést kellett adniuk a Nagy-Magellán-felhő távolságára a törpegalaxisban az OGLE projektben detektált kettőscsillagok paraméterei alapján.

A Nagy-Magellán felhő Detre Hunor Örs felvételén. A bal alsó inzertben a galaxis teljes képe látható Forrás: MIRI/Detre Hunor Örs

A planetáriumban csillagokat és csillagképeket kellett felismerniük, és egy meteor áram radiáns pontját kellett meghatározni, míg az észlelés során a Szaturnusz holdjait kellett azonosítani, a Starlink-műholdak átvonulását megfigyelni,

és egy távoli galaxisban felrobbant szupernóva koordinátáira és fényességére kértek becslést a feladatírók.

Az NGC 4526 spirálgalaxisban fellángolt SN 1994D Ia típusú szupernóva (balra lent) A kép illusztráció Forrás: NASA/ESA/ Hubble Space Telescope

A közlemény szerint szeptemberben indul az Athletica Galactica következő évada, amelyre a szervezők várják a csillagászat iránt érdeklődő, fizikából, matematikából és informatikából kiemelkedő diákok jelentkezését. A következő nemzetközi csillagászati diákolimpiát 2024 augusztusában rendezik meg Brazíliában.