Útra kelt Angliából a Charles Darwin nyomában járó expedíció

environment history climate Horizontal
Members of the Dutch Tall Ship Oosterschelde embark in Rotterdam on August 4, 2023. The Rotterdam ship departs for a two-year world tour that scientist Charles Darwin made two centuries ago. The purpose of the journey with the more than hundred-year-old ship is to help young scientists to combat climate change. (Photo by Jeffrey GROENEWEG / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Útnak indult kedden Anglia déli partjairól a Darwin200 elnevezésű expedíció, amelynek célja, hogy Charles Darwin csaknem 200 évvel ezelőtti utazásának nyomán a természettudósok új generációját képezze és inspirálja.
Vágólapra másolva!

A 105 éves, felújított Oosterschelde nevű holland hajó fedélzetén utazó tudósok a két évig tartó expedíció alatt a Darwin által felfedezett fajokat fogják tanulmányozni, és projekteket dolgoznak ki megmentésükre.

A Darwin200 projektben a világ minden tájáról mintegy 200 fiatal tudós és természetvédő vesz rész, akik alkalmanként csatlakoznak az expedícióhoz. Az expedíció, amelynek tagjai zömmel a 18-25 éves korosztályba tartoznak, a "reményről, a jövőről és a világ megváltoztatásáról szól" - mondta el a küldetést vezető Stewart McPherson.

Az 1831-ben a HMS Beagle fedélzetén útra kelő Darwin öt év alatt Dél-Amerikát megkerülve Ausztráliába és Új-Zélandra is eljutott.

Az Oosterschelde először a Kanári-szigetekhez hajózik, majd az Atlanti-óceánt átszelve Brazíliába érkezik. Dél-Amerika keleti partjai mellett délre halad, és a kontinenst megkerülve a nyugati parton indul északnak, hogy eljusson a Galápagos-szigetekhez, ahol Darwin, az evolúciós elmélet atyja a legfontosabb felfedezéseit tette.

Az expedíció támogatói között van Darwin ükunokája, Sarah Darwin botanikus, aki az utazást arra szeretné felhasználni, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezeti változásokra. Szerinte Charles Darwin legnagyobb öröksége az, hogy felismerte az ember helyét a természetben.

Az Oosterschelde nevű holland hajó Forrás: AFP/Jeffrey Groeneweg

"Darwin 160 évvel kimondta, hogy az ember és az élővilág többi része ugyanarról a tőről fakad. Mi is részei vagyunk a természetnek, nem állunk fölötte" - emlékeztetett Sarah Darwin. A vállalkozás támogatói közé tartozik a világhírű főemlőskutató Jane Goodall is, aki az expedícióval kapcsolatban azt emelte ki, hogy miközben a Föld történetének hatodik tömeges kihalási hulláma zajlik, ez az utazás sokaknak megmutathatja, hogy még mindig van idő változtatni a dolgokon.

Az expedíció Ausztráliát és Új-Zélandot érintve visszahajózik Dél-Amerikába, majd az Atlanti-óceánon át Dél-Afrikába is eljut, mielőtt visszatérne Angliába. A kétéves utazás alatt a hajó 40 ezer tengeri mérföldet tesz meg és 32 kikötőben horgonyzik le, köztük azokban is, ahol Darwin járt a HMS Beagle fedélzetén.

(MTI/AP/Reuters)