A kutatók 119 315 ember étkezési szokásait elemezték 36 éven át, majd ezeket a mintákat hasonlították össze négy elismert egészséges táplálkozási rendszerrel: az egészséges táplálkozási indexszel, az alternatív mediterrán étrenddel, az egészséges növényi alapú étrenddel és az alternatív egészséges táplálkozási indexszel.
A JAMA Internal Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmány kimutatta, hogy az ezen minták legalább egyikéhez való szoros ragaszkodás csökkentette a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a légzőszervi megbetegedések kockázatát.
Bár az étrendek különböznek, mindegyik tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket és hüvelyeseket.
A kutatók ebben megjegyezték, hogy ez megfelel a hivatalos étrendi iránymutatásoknak (Dietary Guidelines for Americans, DGA), amelyek többféle egészséges táplálkozási mintát javasolnak az egyéni preferenciáknak, kultúráknak és egészségügyi szükségleteknek megfelelően, és számos tippet adnak a szervezetünket nem károsító táplálkozással kapcsolatban.
Az étrendi iránymutatások célja, hogy tudományosan megalapozott étrendi tanácsokat adjanak, amelyek elősegítik a jó egészséget és csökkentik a főbb krónikus betegségek számát
– mondta Frank Hu, a massachusettsi Harvard TH Chan School of Public Health táplálkozás-epidemiológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ezért kritikus fontosságú megvizsgálni a hivatalosan ajánlott táplálkozási minták és a hosszú távú egészségügyi eredmények, különösen a halálozás közötti összefüggéseket.
A legújabb tanulmány eredményei alapján kiváló ötlet elkezdeni követni ezek közül legalább az egyik ilyen megközelítést.
Fontos értékelni az iránymutatások által ajánlott étkezési szokásokhoz való ragaszkodást és az egészségügyi eredményeket, beleértve a halálozásokat is, hogy időben frissítéseket lehessen végezni
– magyarázta Hu, aki szerint bár a kutatás nem állíthatja határozottan azt, hogy ezek a konkrét táplálkozási szokások garantálják a hosszabb életet – ráadásul leginkább önbevalláson alapuló adatokra támaszkodik, semmint tudományosan naplózottra –, az összefüggés elég egyértelmű ahhoz, hogy bizonyítsa a helyes táplálkozás egészségügyi előnyeit.
Az ajánlásokat is érdemes figyelni
Az Egészséges Táplálkozási Index (Healthy Eating Index) például az összes fő élelmiszercsoportra vonatkozóan megadja az ajánlott mennyiségeket, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket és tejtermékeket. Az alternatív mediterrán étrend pontszáma például átfogó, ami adatokat tartalmaz a gyümölcsökről, halakról, diófélékről, alkoholról és sok másról.A tudósok megjegyzik azt is, hogy bár nincs hiány az étrenddel és az egészséggel foglalkozó tanulmányokból, az ajánlások életkortól és felépítésünktől függően változhatnak.
A szakértők szerint a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a zöldségek gyakran javasoltak, míg a halat, a tojást és a tejtermékeket érdemes általában mértékkel fogyasztani.
Az viszont teljesen egyértelműnek látszik, hogy mennyire fontos elkötelezni magunkat az egészséges táplálkozás mellett, ha azt szeretnénk, hogy ez az élet lehető leghosszabb ideig tartson. Ez a közeljövőben frissítésre váró, az amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatások egyik feladata.