Elkerülhetetlenné vált a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása

Grönland
A grönlandi jégtakaró olvadása jelenleg a legnagyobb különálló hozzájárulója a tengerszint emelkedéshez.
Vágólapra másolva!
Egy most közzétett kutatás szerint a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása valószínűleg jelentősen felgyorsul a következő évtizedekben és ez a tengerszint komoly emelkedésével járhat. Még akkor is, ha a világ teljesíti a globális felmelegedés korlátozására irányuló törekvéseket.
Vágólapra másolva!

A jégtakaró gyorsabb olvadása elkerülhetetlen

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az ember „elvesztette az irányítást" a vékonyodó jégtáblák – a fő jégtakaró peremén lebegő fagyott gerincek – sorsa felett, amelyek stabilizáló szerepet játszanak azáltal, hogy visszatartják a gleccserek óceánba történő áramlását.

A jégveszteség felgyorsult a nyugat-antarktiszi régióban az elmúlt évtizedekben, és a tudósok szerint a terület hatalmas jégtakarója elég vizet tárol ahhoz, hogy több méterrel megemelje az óceánok szintjét.

Így közeledhetünk egy „éghajlati fordulóponthoz". A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent, új tanulmányban a szakemberek számítógépes modellezéssel megállapították, hogy

elkerülhetetlen a jégtakaró gyorsabb olvadása a következő évtizedekben, miközben az óceán felmelegszik.

Az óceánhőmérséklet és a jégtakaró alapolvadásának együttes átlagtrendjei térképe a párizsi 2 °C-os forgatókönyv szerint Forrás: Nature Climate Change (Nat. Clim. Chang.)

Eredményeik nagyrészt megegyeztek még egy olyan forgatókönyv esetén is, amelyben az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkent és a felmelegedés az iparosodás előtti időkhöz képest, a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 Celsius-fokos, ambiciózus célon belül maradt.

– mondta Kaitlin Naughten, a British Antarctic Survey vezető szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Naughten és kollégái kutatásuk során azt a folyamatot vizsgálták, ahogyan az óceáni vizek megolvasztják az Amundsen-tenger úszó jégpolcainak alsó részét.

Alkalmazkodnunk kell hozzá

A tudósok még a legjobb esetben is azt találták, hogy az óceánok felmelegedése mintegy háromszor olyan gyors lesz a 21. században, mint a 20. században.

– mutatott rá Naughten, aki bár nem tudta megjósolni a tengerszint emelkedésének pontos következményeit, de szerinte „minden okuk megvan arra számítani, hogy mindez tovább növekedik, amely az előrejelzések szerint az évszázad végére már most is elérheti az akár egy métert".

A jégtakaró olvadása jelenleg a legnagyobb különálló hozzájárulója a tengerszint emelkedéshez Forrás: PInterest

Hozzátette: a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása az éghajlatváltozás egyik olyan hatása, amelyhez valószínűleg alkalmazkodnunk kell.

Sok millió ember él világszerte alacsonyan fekvő tengerparti területeken, és a prognózis szerint néhány „partmenti közösségnek vagy máshová kell építkeznie, vagy el kell hagyni a területet".

Alberto Naveira Garabato, a Southamptoni Egyetem fizikai oceanográfia professzora szerint a kutatás „kijózanító". Úgy véli, hogy a szimuláció jól szemlélteti: valószínűleg a múltbeli döntéseink eredményezték a nyugat-antarktiszi jégtakaró jelentős olvadását és az ebből következő tengerszint-emelkedést, amihez az elkövetkező évtizedekben és évszázadokban elkerülhetetlenül alkalmazkodnunk kell majd. Kiemelte azonban, hogy

a jelentésnek egyfajta „ébresztőnek" kell lennie, hogy elkerüljük az egyéb, vonatkozó, súlyos éghajlati hatásokat; beleértve a kelet-antarktiszi jégtakaró olvadását, amelyet jelenleg stabilabbnak tartanak.

A tanulmány szerzői továbbá hangsúlyozták, hogy bár az ambiciózus kibocsátáscsökkentés ebben az évszázadban nem sokat változtatna a nyugat-antarktiszi jégtakaró veszteségén, a hosszú távú hatásai nagyobbak lehetnek.