A pinduri szöcskeegér igazi hungarikum

szöcskeegér
Sáskát majszoló szöcskeegér (Sicista trizona) portréja. (Fotó: Cserkész Tamás)
Vágólapra másolva!
A szöcskeegér nem szöcske módjára ugrik, hanem szöcskére vadászik. Az állatkák nagyon szelídek, nem félnek az embertől. Kézben tartva nem harapnak. Megeszik a borsót és mohón rákapnak a rovarokra.
Vágólapra másolva!
A szöcskeegér hazánkban kizárólag a Borsodi-Mezőségben honos. Forrás: Facebook/Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület

A pinduri és igen ritka magyar szöcskeegér vizsgálatának egy teljes őszi kutatóhetet szánt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben, amibe egyéb kutatócsoportok mellett a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület és a Magyar Természettudományi Múzeum is bekapcsolódott - írja a boon.hu.

A csíkos szöcskeegér igen apró jószág, súlya mindössze 5-12 gramm, méretéhez képest igen hosszú farka van. Testhossza: 5-7 centiméter, farokhossza 8-10 centiméter. A füle szőrős, fekete foltos, a testének színében nincs gesztenyebarna, tehát ha sárgás vagy szürkésbarna, akkor szöcskeegérrel állunk szemben.

Sáskát majszoló szöcskeegér (Sicista trizona) portréja. (Fotó: Cserkész Tamás) Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/lezarultak-a-2020-as-szocskeeger-felmeresek-minden-eddigi-rekord-megdolt

A faj magyar neve félrevezető, és félreértésekre adott okot a korábbi években. A szöcskeegér nem szöcske módjára ugrik, hanem szöcskére vadászik, azt rohanva üldözi. Hazánk legkevésbé ismert és egyik legritkább kisemlőse országos szinten veszélyeztetett, a kihalás közvetlen közelébe került, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

2021-ben a Magyar Természettudományi Múzeum blogján arról írt, hogy a magyar szöcskeegér már csak két helyen fellelhető az egész világon: Kolozsvár mellett, valamint a Borsodi-Mezőségen.

E két populáció viszont alfajszinten különbözik egymástól, tehát genetikailag és rendszertanilag sem teljesen azonosak, emiatt külön nevet is kaptak: magyar szöcskeegér (Sicista trizona trizona) és erdélyi szöcskeegér (S. trizona transylvanica).

A szöcskeegereket (Sicista trizona) gyakran összegömbölyödve, alvó állapotban találják meg a csapdában. Ez a tulajdonságuk is a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodást segíti elő: nagy hidegben, vagy melegben az egerek egyszerűen alszanak egyet, , és fel sem ébrednek, amíg jobbra nem fordul az időjárás. Tenyérben tartva gyorsan átmelegednek, és újra aktívak lesznek. (Fotó: Sramkó Gábor) Forrás: https://www.bnpi.hu/hu/hir/lezarultak-a-2020-as-szocskeeger-felmeresek-minden-eddigi-rekord-megdolt