A súlyos szárazság miatt napvilágra került több mint 100 petroglifa Brazíliában

Amazonas, petroglifák
A Negro-folyó folyómedrén lévő sziklákba vésett emberi arcok csak súlyos szárazság idején tűnnek elő.
Vágólapra másolva!
Az emberi arcokat, állatokat, és geometriai alakokat ábrázoló bevéséseket a normális esetben elöntött sziklákon fedezték fel, miután a Negro-folyónak több, mint a fele kiszáradt - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Rekord aszály sújtotta az Amazonas esőerdejét, ami emberek által vésett petroglifákat hozott a napvilágra, amelyek akár 2000 évesek is lehetnek. Ezeket normál viszonyok mellett a régió egyik legnagyobb folyójának vize lepi el. A prekolumbiánus bevéséseket a brazil város, Manaus egyik pontján találták, ahol a Negro-folyó sötét vizei találkoznak az Amazonas-folyó okkersárga víztömegével. A vésett képek embereket, állatokat, és geometriai alakokat ábrázolnak, például négyzeteket és köröket.

A régészek már korábban megpillantották a rejtélyes bevéséseket - 2005-ben, 2009-ben és 2010-ben – amikor súlyos aszály sújtotta a régiót ésa folyó vízszintje lecsökkent. A petroglifákat hivatalosan 2010-ben jegyezte fel a Brazil Nemzeti Történelmi és Művészeti Örökség Intézete (Brazil's National Historical and Artistic Heritage Institute (IPHAN) historikus értékekként.

A Negro-folyó folyómedrén lévő sziklákba vésett emberi arcok csak súlyos szárazság idején tűnnek elő. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/severe-drought-reveals-more-than-100-rock-carvings-in-amazonian-tributary-that-may-be-up-to-2000-years-old

Október 21-én egy expedíción Carlos Augusto da Silva, az Amazonasi Szövetségi Egyetem kutatója, aki a petroglifákat tanulmányozza, több mint 100 petroglifáról számolt be; a legtöbb, amit valaha azonosítottak a Negro-folyó mentén.

A petroglifák egy brazil kulturális örökségi helyszínen vannak a sziklákba vésve. A hely neve "A Vizek Találkozása ("Encontro das Águas"). A Negro-folyó idén érte el az 1902-ben elkezdett feljegyzések óta mért legalacsonyabb szintjét. És a vízszint folyamatosan esik: októberben átlag 10.6 centiméterrel csökkent naponta.

A petroglifák akár 2.000 évvel ezelőtt is készülhettek Carlos Augusto da Silva régész szerint. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/severe-drought-reveals-more-than-100-rock-carvings-in-amazonian-tributary-that-may-be-up-to-2000-years-old

A brazil környezetvédelmi minisztérium bejelentette, hogy az aszály az amazonasi esőerdőben több tényező kombinációjának az eredménye: az El Nino jelenség a klímaváltozás miatt rosszabbodott, plusz nagy mennyiségű kiszáradt szerves anyag található ott.

Az Amazonas vízszintje többször is ingadozott az évezred folyamán, például amikor nyolc és négyezer évvel ezelőtt a klíma szárazabb, és a folyószint valószínűleg sokkal alacsonyabb volt, mint ma. A jelenlegi szárazság azonban részben az ember okozta tényezőkkel áll összefüggésben, nem pedig csak természetes okai vannak.

A Negro-folyó elérte legalacsonyabb pontját az 1902-ben kezdett feljegyzések óta. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/severe-drought-reveals-more-than-100-rock-carvings-in-amazonian-tributary-that-may-be-up-to-2000-years-old

Mennyi idősek a petroglifák?

A régészek nem egészen biztosak mikor lettek a sziklákba vésve a Negro menti petroglifák. Nehéz datálni ezeket közvetlenül a sziklákban, ha nincsen ezekhez társuló organikus anyag. De a területen vannak más egyéb nyomok. Így például olyan kerámiákat találtak a régészeti lelőhelyen a petroglifák közelében, melyek 2000 évesek a szénizotópos kormeghatározás szerint. Silva azt mondja, még túl korai volna azt állítani, hogy ugyanaz a népcsoport csinálta a véséseket is, mint a kerámiákat. "A Vizek Találkozása" nagyon dinamikus mozgású vítömegnél található, így a kerámiákat akár oda is sodorhatták a folyók, ami azt jelenti, hogy azok az emberek akik a kerámiákat készítették lehet, hogy nem azonosak azokkal, akik a petroglifákat alkották. Ráadásul hasonló sziklametszetek sok helyen megjelennek az Amazonas-folyó mentén, az egyik a Manaustól körülbelül 800 kilométerre van északkeletre.

A víz általában segít elrejteni és tartósítani a petroglifákat, ezért a régészek aggódnak a jelenlegi szárazság okozta kitettség miatt, különösen, mióta híre ment a felfedezésnek és a kíváncsiág oda vonzza az embereket.

Az egyik arc, ami az októberi aszály idején megjelent. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/severe-drought-reveals-more-than-100-rock-carvings-in-amazonian-tributary-that-may-be-up-to-2000-years-old

Silva azt mondja, hogy a leletek a terület múltbéli lakosainak intelligenciáját és ügyességét bizonyítják. Ez az Amazonas kultúrájának egyfajta újjászültése a történelemben, amit egykor a nyugati társadalom tagadott. Sziklás anyagba olyan mintát vésni, ami hosszú ideig fennmarad, fejlett technikát és generációk óta átadott tudást igényel.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)