Mi volt a világkormány-összeesküvés és mik azok a torontói jegyzőkönyvek?

Daily Life In Canada NurPhoto Toronto Canada Evening view centre island Ontario October 03 2023 Arrush Chopra cityscape skyline Canadian city photography travel urban scene city view island view Canadian travel skyline photo Toronto tourism Ontario travel
A evening view of downtown from centre island , in Toronto, Ontario, Canada on October 03, 2023. (Photo by Arrush Chopra/NurPhoto) (Photo by Arrush Chopra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
1995-ben hatalmas botrányt okozott a szépíróból oknyomozó újságíróvá lett kanadai-francia publicista, Serge Monast „Les Protocoles de Toronto", vagyis Torontói jegyzőkönyvek címen megjelent írása. Monsat nem kevesebbet állított, minthogy az általa megszerzett titkos dokumentumban szereplő rendkívül befolyásos személyek egy teljesen nekik alárendelt globális pénzhatalmi-politikai diktatúra megvalósításán dolgoznak, méghozzá eszközökben nem válogatva és rendkívül aljas rafinériával. Amíg egyesek bátor tényfeltáró publicistaként ünnepelték a „leleplezés" szerzőjét, addig az ellenpropaganda elmeháborodottnak, konteós teóriákba beletébolyodott őrültnek titulálta Serge Monast-ot. A torontói jegyzőkönyvek publikálása után Monast folyamatos rendőrségi-hatósági zaklatásnak volt kitéve, és 1996 decemberében bekövetkezett hirtelen halála után a lakásán féltve őrzött merevlemezek – amelyeken az ún. torontói jegyzőkönyvek dokumentumait tárolta – szintén eltűntek.
Vágólapra másolva!

Egyesek szerint őrültség és hamisítvány, mások szerint pedig maga a megtestesült igazság

A párnázott ajtók mögött zajló nagyhatalmi tanácskozások, a homályos hátterű titkosszolgálati akciók, politikai gyilkosságok, a közvélemény előtt nagy port felvert de államtitoknak minősített ügyek, az információs, illetve dezinformációs manipulációk, vagyis az átlagember számára érthetetlen hátterű közéleti eseményeket, botrányokat érintő találgatások mindig is valamiféle rendszeré összeállva mint politikai összeesküvés-elméletek jelennek meg a köztudatban. E konteók közül az új világrend elméletet (New World Order) övezi a legnagyobb érdeklődés.

A világpolitika kulisszák mögött történt döntéseinek talaján nőnek ki a politikai konspirációs elméletek Forrás: Wikimedia Commons

A világkormány-konteóban hívők szerint a váratlan hatalmi átrendeződések, a hirtelen jött társadalmi válságok és háborúk hátterében ugyanis egy maroknyi, megfoghatatlan, ám de rendkívül befolyásos világuralomra törő elit, az úgynevezett háttérhatalom, másként a "deep state" képviselői állnak. Az 1980-as évektől kibontakozó és a Szovjetunió 1991-ben történ felbomlása után felgyorsuló globalizmus jelenségei sokak számára teszik hihetővé a kulisszák mögött ténykedő világuralomra törő csoport, egy informális világkormány létét, illetve ténykedését.

Egyesek szerint őrült, míg mások szerint zseniális oknyomozó olt Serge Monast Forrás: YouTube

A szépíróból és költőből oknyomozó újságíróvá lett francia-kanadai Serge Monast e megfoghatatlan és hivatalosan nem létezőnek nyilvánított társaság leleplezésére tette fel az életét. A kevéssé ismert publicista miután 1995-ben megjelentette a „Les Protocoles de Toronto" (Torontói jegyzőkönyvek) című dolgozatát, egy csapásra világhírűvé vált.

A hatalmas port felvert jegyzőkönyvek valódiságáról azóta is kiélezett és nem egyszer indulatos viták zajlanak.

Sokan minden kétség nélkül hitelt adnak a torontói jegyzőkönyvek valódiságának, míg mások őrültségnek tartják az egészet.

Ökológiai anarchizmus, ál- és hamis tudományok, valamint engedelmes tömegfogyasztók

A torontói jegyzőkönyvek forrása mind a mai napig ismeretlen. Maga Monast erről 1995 májusában úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megjelölné az informátorait, azzal sokak és a saját életét is veszélybe sodorná. Monast állítása szerint a jegyzőkönyv még 1967-ben keletkezett az akkori világ tizennyolc legbefolyásosabb pénzügyi és gazdasági vezetőjének Torontóban megtartott és a nyilvánosság elől elzárt titkos tanácskozásán. De mit is tartalmaz ez az elhíresült és parázs vitákat kiváltó dokumentum?

Torontó belvárosának távlatilátképe Forrás: Wikimedia Commons

Az állítólagos jegyzőkönyv – Monast interpretációjában – tizenöt pontba szedve összegzi annak az ötven évre szóló programnak a gyakorlati lépéseit, amelyek a világkormány hatalomra jutásához szükségesek, és

a társadalmi, a politikai, valamint a gazdasági életben „kívánatos" változásokat foglalják össze.

A program első pontjának értelmében az új világrend kialakítását a „szórakoztatás társadalmának" felépítésével kell elkezdeni, a minél intenzívebb fogyasztás iránti vágy és az anyagias szemlélet tömegessé tételével abból a célból, hogy a kisebb-nagyobb hagyományos társadalmi csoportok szétforgácsolásával létrehozzák az új individualista embertípust.

Az alapvetés egyik pillére az úgynevezett szórakoztatás társadalmának létrehozása Forrás: AFP/William West

Az alapvetés második pontja az úgynevezett „ökológiai anarchizmus" elterjesztését és támogatását jelöli meg újabb célként, amelynek legfőbb eszköze a zöldmozgalmak életre hívása és támogatása. A második pont ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy e törekvés elsődleges célcsoportját a fiatal generáció, az egyetemisták és az entellektüelek kell, hogy alkossák. A zöldmozgalmak ugyanis alapvetően pozitív tartalmú üzeneteket közvetítenek a környezet és a természet védelméről, ezért szimpatikussá tehetők a széles közvélemény szemében,

ám a gyorsan radikalizálódó zöldek törvényszerűen ellenségessé válnak a saját kormányaikkal,

így megfelelő katalizátorai lehetnek a nemzetállami keretek meggyengítésének.

Az ismert zöld aktivista, Greta Thunberg. A klímavédő aktivistának az a célja - ahogy korábban a Világgazdasági Fórumon is nyilatkozta - hogy pánikot keltsen. Fotó / AFP

Monast szerint a jegyzőkönyv harmadik pontja az ál- és hamis tudományok terjesztését tartja kívánatosnak, mert ezek széles körű elterjedésével a tömegek hiszékennyé, tájékozatlanná és ezáltal manipulálhatóvá tehetők. Az állítólagos „torontói nagyok" nem kerülték meg az oktatás ügyét sem, elérendő célnak tartva a humán-műveltség leépítését és az analitikus gondolkodás száműzését, mint az eljövendő világkormány útját egyengető fontos feltételeket.

Cikkünk még nem ért véget! Lapozzon a következő oldalra a folytatáshoz!