Hatalmas hangrobbanás volt Floridában

SpaceX Launches Resupply Mission To Space Station From Cape Canaveral Orlando Florida United States Kennedy Space Center SpaceX ISS cargo rocket launch pad 39A commercial resupply mission space CRS-29 long exposure Horizontal NASA INTERNATIONAL SPACE STAT
A SpaceX Falcon 9 rakétájának felszállása
Vágólapra másolva!
Több ezer kilogrammnyi teherszállítmányt indítottak a SpaceX űrrakétájával helyi idő szerint csütörtök este a floridai Kennedy Űrközpontból.
Vágólapra másolva!

A Falcon 9-es űrrakéta a legénység nélküli Dragon teherűrhajót indította útnak. A hordozórakéta visszatérése hangrobbanást okozott Florida középső részén.

A Space X augusztusban szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) négy űrhajóst. A Föld körül keringő űrállomáson jelenleg az Egyesült Államok, Japán, Dánia és Oroszország űrhajósainak hét fős legénysége tartózkodik.

A teherszállítmánnyal friss élelmiszercsomagot kapnak, amely narancsot, almát, paradicsomot és sárgarépát, valamint két sajtválogatást is tartalmaz.

Dana Weigel, a NASA Nemzetközi Űrállomás Programjának helyettes programvezetője az űrhajó indítása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ünnepek előtt olyan különleges finomságokat is küldenek a legénységnek, mint a csokoládé, sütőtökös cappuccino, rizssütemény, különböző szárnyashúsok, tenger gyümölcsei és áfonyaszósz, de pizzát is kapnak.

A SpaceX Falcon 9 rakétájának felszállása Forrás: NurPhoto via AFP/Paul Hennessy/NurPhoto/Paul Hennessy

A 2950 kilogrammnyi teherszállítmánnyal a tudományos kísérletekhez szükséges felszerelések is érkeznek az űrállomásra, köztük a NASA jövendőbeli Mars-missziójának előkészítését szolgáló mélyűri kommunkációhoz szükséges eszközök.

A Dragon nagyjából egy hónapot tölt majd az ISS-hez csatlakoztatva, mielőtt visszatér mintegy 1700 kilogrammnyi rakománnyal, és Florida partjai közelében a vízen landol.