A vidrák, hódok és más félig vízi emlősök tiszták maradnak a víz alatt rugalmas szőrüknek köszönhetően

vidra
A vidrák és más félvízi emlősök tiszták maradnak még a piszkos vízben is.
Vágólapra másolva!
Andrew Dickerson, gépészmérnök a folyadék dinamikát tanulmányozza. Csapata nemrégiben publikált egy tanulmányt, ami azt mutatja, hogy a szőr, ami előre-hátra mozog egy piszkos vízfolyásban, a piszok kevesebb mint felét halmozta fel, mint az a szőr, amit erősen tartottak mindkét végén. Erről számol be Andrew Dickerson, a Tennesseei Egyetem mérnöke a The Conversation magazinban.
Vágólapra másolva!

A víz alatti felületek koszolódhatnak, ahogy a földet algákat és baktériumokat felhalmozzák. De a szőrös emlősök, mint a hódok és vidrák, akik életük nagy részét vizes szőrük kezelésével töltik, hogy elkerüljék szőrük nyálkásodását. Ez a lerakódásgátló képesség részben a szőr egyik unikális tulajdonságából adódik: minden egyes szőr hajlik, ahogy az állat mozog. Bár nagyon sok állatnak öntisztulónak tűnő szőre van, a félig vízi emlősöknek van a leg piszok ellenállóbb, vagy lerakódásgátló szőre.

A kutatók összehasonlították hódok, vidrák, antilopok, prérifarkasok és mások szőrrostjait: titánium-dioxidot tartalmazó vízfolyást alkalmazva.. A titánium-dioxid (kozmetikumok gyakori adalékanyaga) hajlamos a felületekhez kötődni, mint a bőr. Piszkos vizet pumpáltak az egyes rostok fölé egy zárt hurokban 24 órán át, aztán megtisztították a rostokat, hogy megmérjék mennyi titánium-dioxidot halmoztak fel. Aztán matematikai technikákkal minden szőr tulajdonságot egyetlen számba kombináltak, ami előre jelzi lerakódásgátló tulajdonságát. Figyelembe vették minden egyes szőrszál hajlási képességét, hogy a folyadék hogy áramlik és más az egyes fajok unikális jellemzőit. Azt találták, hogy a szőr hajlási képessége meghatározó az állat szőrének tisztán tartásában.

A vidrák és más félvízi emlősök tiszták maradnak még a piszkos vízben is. Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/vidracsalad-koltozott-a-sostoi-csatornaba-455

Miért számít ez?

A lerakódás károsítja az érintett felületet. Amikor a szőr piszkolódik, az egyes szálak elrendeződése az állat teljes bőrén felbomlik és az állat küzdhet, hogy meleg és száraz maradjon.


Az ipari repellens módszerek gyakran káros kemikáliákat használnak és energiát és anyagot fogyasztanak, hogy védjék a hajók fenekét és a csövek belsejét, eltérően a természetesen fejlesztett megoldásokkal.

A tengeri vidráknak nincs bálnazsírjuk, mint többi tengeri emlősnek, ami melegen tartaná, hanem az emlősök közt neki van a legsűrűbb bundájuk, ez a hőszigetelőjük. 6,4516 cm²- enként 1 millió szőrrszáluk van. Bundájuk rendben tartására nagy gondot fordítanak, hogy fenntartsák a szigetelést. A bunda csapdába ejti a levegőt, így szgetel. Forrás: https://theconversation.com/sea-otters-demonstrate-that-there-is-more-to-muscle-than-just-movement-it-can-also-bring-the-heat-165804

Ha megtudjuk, hogy marad a bunda természetes módon tiszta, környezetbarátabb megoldásokhoz vezethet, hogy meggátoljuk a piszkolódást a vízi szolgáltatásban, a tengeri környezetekben és még az orvosi területen is.

Megoldás lehet olyan felszín, aminek hajló és mozgó részei vannak, vagy aminek a felületén kis szőrök vannak. A kutatás azt is megmutatja, hogy fejlődtek ezek az emlősök, hogy változatos környezetben túléljenek.

Amit még nem tudni

Az állati bunda és a piszkolódási folyamat is komplex, és még nem tudni teljesen, hogy a bunda összes bonyolult tulajdonsága, a textúra és a hosszúságtól, a keresztmetszeti alak és a környezeti kondíciók hogyan járulnak hozzá a tisztasághoz.

Mivel a bundában lévő szőrszálak sűrűn vannak, dörzsölik egymást és nem mindig mozognak egyénileg. Forrás: https://theconversation.com/otters-beavers-and-other-semiaquatic-mammals-keep-clean-underwater-thanks-to-their-flexible-fur-219785

A bundában lévő szőrszálak nem mindig mozognak egyedileg. Egy állaton a szőrszálak szorosan vannak, és valószínűleg dörzsöléssel tisztítják egymást, ahogy az állat mozog. Azt még nem tudják, hogy a dörzsölés és a mozgás hatással van-e az állat tisztaságára?

Mi a következik?

Andrew Dickerson azt mondja, csak a felszínét kapargatják a szőrös állati tisztaság rejtélyének, és még sok minden van, amit tesztelni kell. A szőrt biológiai piszkolódásnak fogják kitenni, mint a baktérium, alga, vagy megnézik milyen szerepük van a szőrdarabkáknak a tisztaságban. Az egyetlen ismert emlős, aki enged a piszoknak, a lajhár: algák nőnek a bundájukon.

(Forrás: The Conversation: https://theconversation.com/)