Továbbra is rejtély a titokzatos Havanna-szindróma oka

Fidel Castro és Ernesto "Che" Guevara a forradalom alatt a kubai erdőkben
Fidel Castro és Ernesto "Che" Guevara a forradalom alatt a kubai erdőkben. A Havanna-szindrómát a Kubában szolgáló amerikai diplomatákon mutatták ki először
Vágólapra másolva!
Nem állapított meg agyi elváltozást, és károsodást sem egy átfogó tudományos vizsgálat az úgynevezett Havanna-szindrómában szenvedő, külszolgálatban dolgozó amerikai diplomáciai alkalmazottaknál - derül ki egy hétfőn megjelent tudományos közleményből.
Vágólapra másolva!

Diplomaták és kormányzati alkalmazottak betegségeként léptek fel a különös tünetek 


Az amerikai egészségügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 5 éves vizsgálatsorozatának főbb megállapításait az Amerikai Orvostudományi Társaság folyóirata közölte. Eszerint az egészségügyi problémákkal küzdő kormányzati alkalmazottak esetében a részletes MRI-vizsgálatok nem találtak eltérést az agyi funkciókat tekintve hasonló pozícióban dolgozó, egészséges alkalmazottakhoz képest. A kutatás ugyanakkor nem szolgált magyarázattal arra, hogy mi okozhatta az először 2016-ban Kubában felmerült egészségügyi problémákat, köztük fejfájást, alvás- és egyensúlyi zavarokat, valamint a gondolkodási képesség beszűkülését.

far cry 6 ubisoft videojáték
A betegség a forradalmáról elhíresúlt karib szigetország fővárosáról kapta az elnevezését
Fotó: Ubisoft

Leighton Chan, az NIH rehabilitációs egészségügyért felelős igazgatója, a kutatás egyik vezetője hangsúlyozta, 

hogy az érintettek valódi tüneteket mutattak, és nagyon kemény időszakon mentek keresztül, 

a problémák sokszor munkaképtelenné tették őket, a zavarok kezelése pedig nagyon nehéz volt. A kutatás másik vezetője, Louis French, a Walter Reed Katonai Egészségügyi Központ neuropszichológusa - annak ellenére, hogy egyelőre nincs magyarázata az egészségügyi problémáknak - jó hírnek nevezte, hogy hosszú távú szervi elváltozást nem állapítottak meg. 


Az amerikai külügy már nem használja a Havanna-szindróma elnevezést


Az első, Kubából származó esetek után több száz amerikai alkalmazott jelzett egészségi problémákat a világ számos országában működő amerikai diplomáciai képviseletekről. Összesen 96 országban 1500 esetben indult vizsgálat, bár ezek egy részénél kizárták, hogy az úgynevezett Havanna-szindrómáról lenne szó. Az amerikai külügyminisztérium ma már nem használja a Havanna-szindróma kifejezést, hanem hivatalosan "rendellenes egészségi jelenségként" (anomalous health incident) utal az esetekre.

Joebiden, Joe Biden
Joe Biden amerikai elnök a képviselőházban az évértékelő beszéde után. Az elnök a Havanna-szindrómába szenvedő tisztségviselők kártérítéséről renddelkezett
Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)


 

Korábban felmerült a gyanú, hogy valamiféle sugárzó anyag behatásáról van szó 

az Egyesült Államok nemzetközi versenytársai és ellenfelei részéről, de ezt az amerikai hírszerzés vizsgálata 2023-ban közzétett vizsgálati jelentésében kizárta. Az úgynevezett Havanna-szindrómában szenvedő kormányzati alkalmazottakról Joe Biden elnöksége elején, még 2021-ben aláírt egy törvényt Helping American Victims Afflicted by Neurological Attacks (HAVANA) Act néven, amely többi között anyagi kártérítésről rendelkezett. Az érintett diplomáciai alkalmazottak 100 és 200 ezer dollár közötti összeget kaphattak.