Itt a tudósok őrült terve - belepusztul a Föld?

Föld
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Egyes kutatók kitalálták, hogy ha szulfátrészecskéket juttatunk a légkörbe, akkor ezek visszaverhetik a napfényt, és a vulkánkitörések hatásait reprodukálva hűthetik bolygónkat, mérsékelve a globális felmelegedés káros hatásait. A terv azonban óriási veszélyt rejt egy kutatás szerint; amennyiben a részecskék nem a megfelelő helyen kötnek ki, még rosszabb éghajlati anomáliákat idézhetnek elő, mint az ismertebb üvegházhatású gázok.
Vágólapra másolva!

Elia Wunderlin, az ETH Zürich légkörkutatója és munkatársai arra jutottak, hogy ha kénrészecskéket juttatnak a légkörbe, ezek hasonló nagyságú káros hatásokat idéznének elő, mint amiket most az éghajlatváltozás miatt tapasztalunk bizonyos régiókban – írja a Science Alert.

A légkör rétegei
A légkör rétegei
Fotó: Science Photo Library via AFP

Pontosan mi a baj a kénnel?

A kutatócsoport aeroszol-kémiai klímamodellek és mikrofizikai elvek segítségével szimulálta, mi történne, ha a szulfátaeroszolokat az egyenlítőhöz közeli szélességek fölött bocsátanák ki. Az Egyenlítőt korábban azért jelölték meg célterületként, mert az aeroszolok ott maradnának a leghosszabb ideig a levegőben.

Azt találtuk, hogy minél több kénszemcsét injektálunk a légkörbe, a hűtés hatékonysága annál inkább csökken”

– írták a kutatók a tanulmányban, amely a Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban jelent meg.

A kutatók eredményei azt mutatják, hogy amint a kénrészecskék szintje a légkörben a javasolt befecskendezés után két-három évvel elér egy új egyensúlyi állapotot, a bolygó felszínének körülbelül 1°C-os lehűlése lenne elérhető. Ugyanakkor a trópusi sztratoszféra alsó részén erős felmelegedés kezdődne, mivel a kén elnyeli a Föld felszínéről visszaverődő hosszúhullámú sugarakat.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása ez idő alatt tovább növekszik, akkor az északi félteke időjárási rendszerei a tél folyamán szélsőségesebbé válnak, megváltoztatva két teljes légköri réteg, a sztratoszféra és a troposzféra kölcsönhatását.

Ráadásul a sztratoszférában az aeroszol koncentráció növekedése a légköri kémiai anyagok mozgásának ciklikusságát is befolyásolhatja. Egy ilyen változás következményei óriási hatással lennének az időjárási mintákra, például nőne az árvízveszély Európában.

Kén helyett gyémántok?

A kutatócsoport szerint érdemes lenne másfajta aeroszolok bevethetőségét vizsgálni. Potenciálisan ígéretesek lehetnek a gyémántrészecskék, mivel ezek nem nyelik el a földfelszín hőjét, vagy a kalcit, amely nem zavarja az ózonréteget. Ezek az alternatív módszerek azonban más (eddig ismeretlen) kihívásokat jelenthetnek, így további vizsgálatokra van szükség.

A szakértők hozzátették, az őshonos ökoszisztémák helyreállítása lenne a klímaváltozás megfékezésének egyik legbiztonságosabb módja.