Lesújtó kutatás: szinte minden ételben megtalálható a műanyag

Vágólapra másolva!
A mikroműanyagok már a sarki jégsapkáktól a hegycsúcsokig minden ökoszisztémában kimutathatók, bekerülnek az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is. Hatásaikkal kapcsolatban azonban még sok a kérdőjel - írja a Tények.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő eredményeket mutatott egy 2024 februárjában készült tanulmány, amelyben a szakértők által megvizsgált állati és növényi eredetű fehérjeminták 90 százalékában találtak mikroműanyagot – írja a The Washington Post.

 

A mikroműanyag az 5 milliméternél is kisebb műanyagdarabokat jelöli, amelyek rendszerint a műanyagok bomlása során, azok szerkezetének szétesésekor keletkeznek. A vegetáriánusok számára rossz hír, hogy ezek a részecskék nemcsak az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg, hiszen egy 2021-es kutatás szerint a gyümölcsök és zöldségek is elnyelhetik a parányi darabokat – magyarázta a Tények.hu

Mindezek mellett még a himalája sóban, a fekete sóban és a tengeri sóban is kimutattak már mikroműanyagot.

Sokan nem gondolnák, de a tea filterekben is hemzsegnek a műanyag részecskék, ahogy a rizsben - főképp az instant változatban - és palackozott vizekben is. A szakértők szerint helyette pont ezért érdemes inkább a csapvizet választani.

Mint ismert,  az ásványvizek tárolására használt PET az egyik leginkább használt műanyag, sok csomagolóanyagban és italos palackban megtalálható. Idővel ez az anyag egyre kisebb részecskékké kopik, mikroműanyagokká, amelyek súlyosbítják a környezeti problémákat. A PET felelős már a globális műanyag gyártás 10%-áért, és újrafelhasználása ritka és nem hatékony.

A gyümölcsöknél az almára érdemes figyelni, ugyanis a kutatások szerint ez tartalmaz a legtöbb műanyagot, míg a zöldségeknél a répa a leginkább szennyezettebb. Ezekben ugyanis grammonként nagyjából 100 ezer mikroműanyagot találtak a szakértők.

A kutatási eredményekre alapozva tehát fontos a környezetbarát és az alternatív lehetőségek keresése. A palackokból származó nanoműanyagok problémájára például megoldást jelenthetnek az alumíniumkulacsok, amelyek egyúttal környezetbarát módszerek is, mivel újratölthetők – írja a portál.

Nemcsak az ember, de a tengeri emlősök is veszélyben vannak, ugyanis egy az Environmental Pollution magazinban megjelent tanulmány szerint mikroműanyag részecskéket találtak a tengeri emlősök 2/3-ának zsírjában és tüdejében. Ez azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az emésztőszervből kijönnek és megakadnak a szövetekben.