Veszélyes dolgokat azonosítottak az Antarktisz mélyén, bármikor robbanhatnak

ANTARTICA-ICEBERG-MT EREBUS
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az Antarktisz leginkább zord jeges világáról, végtelen hómezőiről ismert. Azt viszont csak nagyon kevesen tudják, hogy a kietlen felszín alatt rengeteg vulkán rejtőzik. De vajon kitörhetnek? A szakértők nagyon bizonytalanok a válaszban.
Vágólapra másolva!

A kontinens hatalmas nyugati jégtakarója alatt található a Föld legnagyobb vulkanikus régiója, ahol 138 tűzhányó található, közülük 91-et a közelmúltban, még 2017-ben fedeztek fel.

Killer Whales and Mount Erebus - Ross Sea Antarctic
Az Erebus-hegy az egyik aktív vulkán az Antarktiszon
Fotó: Biosphoto via AFP

A geológusok jelen pillanatban nem tudják 100 százalékosan megmondani, hogy ezek a vulkánok működnek-e vagy sem. Csak a Deception-sziget tűzhányójáról és a Scott-szigeten található Erebus-hegyről ismert, hogy bizonyosan aktívak, utóbbi 1972 óta folyamatosan produkál kitöréseket.

Az Erebus élvtizedek óta bocsát ki gáz- és gőzcsóvákat, sőt, időnként sziklabombákat is kilövell, az ilyen jellegű aktivitást Stromboli-típusú kitöréseknek nevezzük. Az egyik kráterében tartós lávató található, ahol olvadt anyag van jelen a felszínen.

Ezek valójában meglehetősen ritkák, mivel nagyon különleges körülményeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a felszín soha ne fagyjon be”

 – idézi Conor Bacont, a New York-i Columbia Egyetem kutatóját a Live Science.

A Deception-sziget viszont egy aktív vulkán kalderája, amely utoljára 1970-ben tört ki. A szakértők folyamatosan ellenőrzik a szigetet, és egyelőre nem várható, hogy a tűzhányó ismét aktívvá válik.

Annak ellenére, hogy jelenleg csak két aktív vulkán van a kontinensen, az Antarktisz tele van fumarolákkal, vagyis olyan vulkáni nyílásokkal, amelyek gázokat és gőzöket bocsátanak ki a levegőbe.

Bár a tudósok folyamatosan műszerekkel figyelik az Antarktisz vulkánjait, nehéz megjósolni, hogy mikor törhet ki legközelebb egy tűzhányó a földrészen. Bacon szerint a megfigyeléseket nehezítik a logisztikai kihívások és a mostoha környezeti viszonyok, amelyekkel szemben a műszereknek ellenállóknak kell lenniük.