Ételallergia: egyre több felnőtt lesz beteg

Vágólapra másolva!
Ha gyermekként nem szenvedünk ételallergiában vagy ételintoleranciában, még nem biztos, hogy felnőttként is egészségesek maradunk. Az óvodáskorúaknál négyszer gyakrabban alakul ki ételallergia, mint a felnőtteknél, de egyúttal nagyobb valószínűséggel nőnek ki belőle, ahogy idősödnek. Nehéz pontos adatokat kapni a felnőttkori ételallergia előfordulási gyakoriságáról. Az Ausztrál Nemzeti Allergia Tanács szerint minden 50. felnőttből egynél alakul ki allergia valamilyen ételösszetevőtől. Egy amerikai felmérés ennél is tovább megy: szerintük minden tizedik felnőttnél gondot okoz legalább egy ételallergén. Az immunrendszer túlműködésének számos káros hatása van, az anafilaxia pedig életveszélyes lehet. Az allergológia viszont segíthet a betegeken.
Vágólapra másolva!

A legtöbb ételallergia kiváltásában egy antitest, az immunglobulin E (IgE) játszik központi szerepet. Ez az ún. „IgE által közvetített ételallergia”. A nem IgE által közvetített ételallergia tünetei általában nem azonnal, hanem késleltetetten, órákkal vagy napokkal a problémás ételösszetevő elfogyasztása után jelentkezhetnek, ez az ételintolerancia vagy túlérzékenység.

Az ételallergia egyre gyakoribb felnőttkorban
Az ételallergia egyre gyakoribb felnőttkorban
Fotó: Phanie via AFP

Bármikor kialakulhat ételallergia: ezek a fő tünetei

Ételallergia tünet lehet a csalánkiütés, duzzanat, nyelési nehézség, hányás, torok- vagy mellkasi szorítás, légzési nehézség, mellkasi fájdalom, szapora szívverés, szédülés, alacsony vérnyomás vagy anafilaxia. Utóbbi allergiás reakció könnyen halálossá válhat.

Az IgE által közvetített ételallergiák életveszélyesek lehetnek, ezért mindenképpen igénybe kell venni az allergológia és a gasztroenterológia segítségét a probléma kezeléséhez.

Ezért alakul ki felnőttkorban az allergia

Négyféle IgE által közvetített ételallergia létezik.

1. Ételösszetevő által okozott allergia

Egy amerikai allergia statisztika szerint a fő ételallergének a következők:

  • kagyló
  • tej
  • közönséges mogyoró és földimogyoró
  • dió
  • halak

A felmérésből az is kiderült, hogy a felnőtt résztvevők közül sokan egyszerre több ételre is allergiásak voltak, arányuk elérte a 45 százalékot.

Ugyan bármilyen életkor alatt megjelenhet az ételallergia, de összességében a felnőttkori ételallergia előfordulása növekszik a legmarkánsabban. A 2003-ban és 2004-ben közzétett régebbi felmérésekhez képest a mogyoróallergia előfordulása körülbelül háromszorosára nőtt, míg a diófélékkel és a halakkal összefüggésbe hozható allergia nagyjából megduplázódott. A kagylóallergiások száma szintén a korábbiak duplájára emelkedett. A felnőttkor alatt megbetegedők száma tehát emelkedik, de a gyermekkori ételallergia is egyre gyakoribb.

Az ételallergia kialakulása mindkét esetben az alacsony D-vitamin szint miatt következhet be, de a túlzásba vitt tisztaságot is megsínyli az immunrendszer, amelyet így nem érnek kihívások.

A gyakori antibiotikum használat szintén allergia kialakulásához vezethet a későbbi életszakasz során.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!