Látványos volt a kutatók éjszakája a Debreceni Egyetemen - videó

Debreceni Egyetem, kutatás, kromoszóma
Vágólapra másolva!
Immár ötödik alkalommal csatlakozott a Kutatók éjszakája idei, szeptember 23-i programjához a Debreceni Egyetem.
Vágólapra másolva!

Mire képes a 21. század robot-technikája? Aktív-e az interaktív tábla? Épülhet-e szalmából lakóház? Mit tud a szélcsatorna? Milyen utat járnak be a gyógyszerek a lombiktól a patikák polcáig? Ezekre és még nagyon sok érdekes kérdésre kaphattak választ mindazok, akik ellátogattak a Debreceni Egyetemre a Kutatók éjszakáján.

Országszerte 26 város 55 helyszínén több mint ezer program várta az érdeklődőket. A látogatószám rekordot döntött, a tudományos fiesta eseményeire több mint ötvenezren látogattak el.

Forrás: Debreceni Egyetem
Tésztahídak a Kutatók éjszakáján

"A Debreceni Egyetemen a tavalyi 40 helyett idén 70 előadással, látványos bemutatóval készültünk, amelynek 9 helyszín adott otthont. A programokra is jóval többen, ötezren látogattak el" - mondta Varga Zsolt, a Tudományos Igazgatóság vezetője.

"A rendezvény célja nem változott az évek alatt, feladatunk továbbra is az, hogy közérthetően mutassuk be a tudományos eredményeket, módszereket, ezzel népszerűsítve azokat. Mindezzel - a szórakoztatáson túl - minél több fiatalt meggyőzve arról: érdemes a tudományos pályát választani" - mondta Páles Zsolt tudományos rektorhelyettes.

A legnépszerűbb programok idén is a látványos kémiai kísérletek voltak, amelyekre zsúfolásig megteltek az előadótermek. De sok látogatót vonzottak a csillagászati bemutatók, a robotok, az elmaradhatatlan tésztahíd-építés és a szélcsatorna kísérletek is.

A gazdag kínálat talán a bőség zavarát is okozhatta, de aki lemaradt valamelyik érdekes programról, azzal vigasztalódhat, hogy jövőre is lesz Kutatók éjszakája, amelynek szervezése - ahogy a szervezők fogalmaztak - már a rendezvényt követő napon elkezdődött.

Forrás: Debreceni Egyetem
Genetikai bemutató