Protonterápiás centrum Debrecenben

Vágólapra másolva!
A daganatos betegségek hatékonyabb kezelésére szolgáló protonterápiás központ létesülhet Debrecenben. Az erről szóló megállapodást október 12-én írták alá a város, az egyetem, az orvostudományi centrum, az atommagkutató intézet és a befektető cég vezetői.
Vágólapra másolva!

A protonsugárzás rendkívüli pontossággal bír és jellemzője, hogy a lehető legnagyobb dózist a daganatos területen adja le, minimális sugárzásnak kitéve a környező ép szöveteket, így csökkenthető a másodlagos tumorok kialakulása. A protonokat azonban csak a ciklotronnak nevezett részecske-gyorsítókban lehet a kezeléshez szükséges sebességre felgyorsítani. Ciklotron berendezésből viszont viszonylag kevés van Európa-szerte.

Debrecen városa és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) közel egy éve folytat tárgyalásokat a Debreceni Protonterápiás Központ megvalósítása érdekében. A DEOEC komoly tapasztalatokkal bír a daganatos betegek kezelése terén, és a sugárterápián túl az itt üzemelő gammakés az egyik legmodernebb eszköze az alkalmazott terápiáknak. A megbeszélések során a város képviselői és a DEOEC szakemberei megtekintették a Prágai Protonterápiás Központot, mely látogatás meggyőzte a város és az egyetem képviselőit arról, hogy a cseh partner jelentős teljesítménnyel és tapasztalattal bír az együttműködés által érintett területen.

Forrás: Debreceni Egyetem
A szerződés aláírása

A debreceni központ nemcsak a gyógyítás, hanem a tudomány szolgálatában is állna. A létesítmény a proton- és hadronterápia alap- és alkalmazott kutatási programjainak megvalósítására is lehetőséget biztosítana. Ez a törekvés teszi szükségessé az ATOMKI részvételét az együttműködésben. Projekt megvalósításában a Proton Therapy Czech s.r.o. cég protonterápiás centrumok megvalósítása és üzemeltetése során szerzett tapasztalataival lesz segítségére a cívisvárosnak.

"Mivel Prágában és Bécsben is működni fog protonterápiás központ, ahová a környező területek betegei is el tudnak menni, ezért célszerű, hogy Debrecenbe, és ne a fővárosba vigyük a magyar létesítményt, ahová Romániából és Ukrajnából is átjárhatnak majd a rászorulók" - fogalmazott Kósa Lajos polgármester a szerződés aláírásakor. "Emellett az is fontos szempont, hogy nálunk megvannak a szükséges feltételek, a fejlett orvosi centrum és fizikai-mérnöki háttér, valamint logisztikailag is ideális Debrecen."

Paragh György, a DEOEC centrumelnöke így fogalmazott: "Az Auguszta-projekt fontos elemeként megvizsgáltuk, hogy a környéken milyen magas az onkológiai betegségben szenvedők aránya. Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a régióban vezető halálok a daganatos megbetegedés (2010-ben az országban 86 ezer esetet diagnosztizáltak, ebből a régióban 11 ezret) így hasznára lehet a centrumnak ez a központ."

"Célunk az, hogy ne gyógyítsuk, hanem meggyógyítsuk a betegeket" - emelte ki Václav Lastovka, a Proton Therapy Czech s.r.o. ügyvezetője.

A központ kiépítése, beüzemelése körülbelül 30 milliárd forintba kerül, és várhatóan 3 év múlva állhat a hazai orvos- és fizikatudomány szolgálatába.