Jó magyarázat az ivásra<br/>

Vágólapra másolva!
A mértékletes ivás egyeseknek valóban jót tehet, de a genetikai állománytól függ, mennyire, állítják bostoni kutatók.
Vágólapra másolva!

Lisa Hines és munkatársai arra jöttek rá, hogy azok a mérsékelten alkoholt fogyasztó egyének járnak jól, akiknek olyan génváltozatuk van, mely lehetővé teszi az etanol lassú lebontását. Náluk kisebb a szívinfarktus kialakulásának veszélye.

Sok epidemiológiai vizsgálat kimutatta már, hogy néhány pohár ital naponta csökkenti a szívinfarktus rizikóját, de mindig ott volt az aprólékoskodó kétely, hogy valójában a mérsékletes alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó életmódbeli tényezők magyarázzák ezt. Hines genetikai vizsgálatai most megerősíteni látszanak azt a feltevést, hogy az alkohol maga előnyös. A kutatók tudták, hogy az alkohol-dehidrogenáz 3-nak nevezett enzim két formája közül az egyik gyorsabban bontja le az etanolt, mint a másik. Enyhe szívinfarktust elszenvedő 396 egyén, illetve 770 egészséges kontrollszemély génjeit elemezték arra nézve, hogy mely enzimet örökölték. A kísérlet során azt is vizsgálták, hogy a bevont egyének milyen mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Azok a férfiak, akik naponta isznak, de a lassú lebontást szorgalmazó enzimet két gén kódolja, a leginkább védettek a szívinfarktussal szemben, derítették ki Hinesék. "Körülbelül 86%-kal kisebb veszélynek vannak kitéve, összevetve azokkal a férfiakkal, akiknek két, gyorsan lebontó enzimet kódoló génje van és hetente nem isznak meg egy italnál többet." Ezt egy 325 nőn végzett vizsgálat is megerősítette. Hines úgy gondolja, hogy a mértékkel fogyasztott alkohol a "jóindulatú" lipoprotein szintjét emeli, és ily módon véd a szívinfarktus ellen. A mértékkel fogyasztók közül ez a szint azoknál volt a legmagasabb, akiknél a lassú lebontású enzimeket kódoló génből két példányt találtak.

(Természet Világa)

Korábban: