Mit ettek a barlanglakók?<br/>

Vágólapra másolva!
Vajon mit ettek 8000 év előtti őseink? - erre a kérdésre kereste a választ Hendrik Poinar, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója. Ebből a célból a mai Texas, Utah és Colorado amerikai szövetségi államok területén valaha élt barlanglakók megkövesedett ürülékét vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Az eredmény nagyon lelkesítő volt: rendkívül meglepte a kőkorszaki emberek étrendjének gazdagsága. Kiderült, hogy olyan csemegéket is ettek, mint antilopfilé, ürüsült, szarvascomb és halak. Eddig ez nem volt ismeretes, mert ilyen állatok csontjait még soha nem találták a barlangok étkezési helyein. A húshoz agave- és yukkalevelekből készített salátát ettek, de a kaktuszt, napraforgót, homoktövist és dohányt sem vetették meg.

8000 éves emberi ürülék

A Max Planck Intézetben dolgozó kollégáival Poinarnak sikerült olyan módszert kifejlesztenie, amellyel azonosítani tudták az elfogyasztott növények és állatok genetikai anyagát. Volt azonban egy gond: az évezredek során a DNS molekulái az ürülékben levő cukorral stabil vegyületet alkottak. Sikerült azonban ezeket a vegyületeket N-fenacilthiazolium-bromid segítségével széthasítani, és így megnyílt az út a fekáliában található öröklési anyag vizsgálatához.

Poinar és munkatársai a genetikai anyag szennyeződésének elkerülésére maximálisan steril, túlnyomásos laboratóriumban végezték vizsgálataikat, maszkot és overallt viseltek, mint a mikrochipeket gyártó üzemek munkásai. Az így nyert öröklési információkat aztán a génadatbankokban tároltakkal összehasonlítva, könnyen meg lehetett állapítani őseink étlapját.

Poinar arról meg van győződve, hogy az ősfekália a növény- és állatvilág azóta bekövetkezett változásait is tükrözi, és kutatása a múlt idők ökológiai rendszereinek jobb megértését is elősegíti.

(Természet Világa)

Ajánló:

Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet.

Korábban:

Egy több mint egymillió évvel ezelőtt élt ősünk rajongott a termeszekért, s mindent megtett, hogy hozzájusson az értékes táplálékhoz. A legújabb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a Neander-völgyi emberek szinte kizárólag húst fogyasztottak. Valószínű, hogy ez nagy szerepet játszott kihalásukban.