Botrány az emberi klónozás körül

Lemondott posztjáról "a világ első emberi klónjáról" részletes információkat közlő online tudományos újság egyik vezető szaktanácsadója.

John Gearhart, az emberi embrionális őssejtek egyik úttörő kutatója azért döntött posztjának elhagyása mellett, mert kétségek merültek fel benne a közlés színvonalával, teljességével és elfogulatlanságával kapcsolatban.

Mint arról részletesen beszámoltunk, az Advanced Cell Technology nevű, főleg őssejt-kutatással és klónozással foglalkozó Massachusetts állambeli (USA) biotechnológiai vállalat a Journal of Regenerative Medicine c. szaklap november 25-ei számában az első bizonyítékokat vonultatta fel arra vonatkozóan, hogy - a cég kutatói szerint - emberi sejtek újraprogramozásával lehetővé válhat a sejtterápiás eljárásokhoz szükséges őssejtek előállítása.

Számos szakértő azonban egyszerűen teljes csődnek értékelte ezeket az eredményeket. Gócza Elen, a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet őssejt-biológusa az [origo]-nak elmondta: "az eredményekből, amit nem nevezhetünk eredményeknek, inkább sikertelenségnek, nem nagyon lehetett volna publikációt megjelentetni, ha ezek más faj embrióin történt klónozási kísérletek lettek volna."

John Gearhart jelenleg a Johns Hopkins Egyetem kutatója és az amerikai szenátus őssejt-biológiai kutatásokkal kapcsolatos szaktanácsadója. 1998-ban azon két kutatócsoport egyikének vezetője volt, amelyeknek első ízben sikerült emberi embrionális őssejteket laboratóriumban elkülöníteni és szaporítani.

A kutató azt állítja, hogy a Journal of Regenerative Medicine cikkéből fontos adatok hiányoznak. Véleménye szerint a kísérletek hibának minősíthetők, s nem szabadott volna publikálni őket. John Gearhart a BBC-nek elmondta: megpróbálta kideríteni, milyen szakértők bírálták el a cikket, de a szerkesztő ezt nem közölte vele. Mivel azóta sem sikerült megnyugtatóan tisztáznia a történteket, jobbnak látta, ha távozik az újságtól.

Az Advanced Cell Technology azonban egy hétvégén megrendezett konferencián kiállt eredményei mellett, sőt újabb adatokat közölt majomembriókkal (makákókkal) kapcsolatban. Eszerint az ún. szűznemzési technológiával - amikor a petesejtet megtermékenyítés és klónozás nélkül serkentik osztódásra - sikerült 100-150 sejtből álló hólyagcsírákat létrehozni (14%-os hatékonysággal), s ezek egyikéből már őssejtek is kinyerhetők voltak. A cég állítása szerint ezekből az őssejtekből kifejlett idegsejteket is sikerült létrehozni. (Éppen tegnap számoltunk be emberi embrionális őssejtekből kialakuló idegsejtekről.)

Az elmúlt napok eseményeinek fényében felértékelődik az a hír, amelyet az Advanced Cell Technology még november közepén jelentetett meg. Eszerint a testi sejtes klónozással létrehozott szarvasmarhák esetében a születési arány már 80%-os (30 vemhességből 24 élveszületés), a világra jött tehenek pedig minden szempontból egészségesnek tűnnek. Ez az arány már közel esik a hagyományos tenyésztés során jellemző 84-87%-os értékhez.

S. T.

Ajánlat:

Embryo clone leads to fall-out
A BBC cikke angol nyelven.

Korábban az [origo]-ban:

A Klón-sztori - lépésről lépésre, őssejtről őssejtre
Az [origo] összeállítása áttekinthető képet próbál festeni a klónozással és őssejtkutatásokkal kapcsolatos eddigi fejleményekről, s a legújabb eseményekkel kapcsolatban néhány hazai szakember véleményét is megismerhetik Olvasóink.