Látom, ha elhiszem - a hipnózis és az agy

Amerikai tudósok bebizonyították: hipnózis alatt valóban úgy látjuk a világot, amint a hipnotizőr szeretné. Hipnotizált személyek agyműködéséről készített felvételek világosan elárulták, hogy a hipnózis több, mint utasítások egyszerű követése.

A felvételek elárulják, hogy a hipnotizált agy valóban "érzékeli" a hipnózisban sugallt valóságot.

Miután a kísérlet hipnotizált résztvevőinek azt mondták, hogy látni fognak bizonyos színeket, amelyek egyébként nem voltak jelen környezetükben, az agy színérzékelésért felelős régiói fokozott tevékenységet mutattak.

Később egy színes négyzetekből álló rácsot mutattak nekik, amit fekete-fehérnek kellett látniuk.

A résztvevők természetesen fekete-fehérnek írták le a rácsot; a kutatók számára azonban az a körülmény bírt különös jelentőséggel, hogy a színek érzékeléskor általában jellegzetes működést tanúsító agyi régiók tevékenysége a felvételek tanúsága szerint lecsökkent.

A kutatás vezetője, dr. David Spiegel (Stanford Egyetem, Kalifornia) így fogalmazott: "Sikerült tudományosan is bebizonyítanunk, hogy a hipnózis során valami különleges történik az agyban. Korábban sokan érveltek úgy, hogy a hipnózis csupán valamiféle társadalmi behódolás. Ebben az esetben nem lenne többről szó, mint arról, hogy a médium azt mondja, amit a hipnotizőr hallani szeretne."

"Most azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a hipnotizált személy valóban máshogy érzékeli a valóságot. Az agy működése változik meg, mintha az érzékelés folyamatában történt volna változás."

A kutatók úgy vélik, a hipnózis jelenségét sokkal jobban ki lehetne használni az orvostudományban, például a krónikus fájdalom és különböző fóbiák rutinszerű kezelése során. Dr. Spiegel kutatócsoportja jelenleg a hipnózis klinikai, fájdalomcsillapító alkalmazási lehetőségeit kutatja.