A kutatócsoport hét borszakértő és hét borkedvelő "amatőr" agyműködését vizsgálta, miközben a szerencsés résztvevők jobbnál jobb olasz borokat kóstolgattak.
Mindegyik résztvevőnél fokozott agyi tevékenységet sikerült kimutatni az örömérzetért és az ízérzékelésért felelős területeken, de a nyelvi központban csak a szakértőknél mutatkozott érzékelhető aktivitás. A szakavatott nedűízlelők esetében tapasztalt szokatlan agyi tevékenységet annak jeleként foghatjuk fel, hogy ez utóbbiak "megpróbálják értelmezni az érzett ízeket - megpróbálják megérteni, hogy mit fogyasztottak" - fogalmaz Gisela Hagberg.
A kutatók az Olasz Borakadémia 37. konferenciáján számoltak be eredményeikről. "A borszakértők képzése nem csak az ízlést finomítja, de hatással van arra is, ahogy az agy reagál a bor ízére."
A konferencia egyik résztvevője, Andrea Sturniolo borszakértő így adott hangot a tudományos eredmények fölött érzett elégedettségének: "Ez egész egyszerűen fantasztikus! Végre a tudomány is elismeri a zamatok és aromák megfejtésének képességét."
"Érdekes eredményekkel van dolgunk, de a helyzet az, hogy a kutatás egyelőre igen korai szakaszban van" - figyelmeztet Edmund Rolls, a szag- és ízérzékelés kutatója az Oxfordi Egyetemen. A vizsgált agyi régiók ráadásul egymás közelében helyezkednek el, így nem mindig könnyű egyértelműen megállapítani, hogy melyik lépett működésbe.
Hagberg elismeri, hogy kutatásaik elsősorban a további vizsgálódás kiindulópontjaiként kell tekinteni. A kutatónő mindenesetre nem aggódik: a felkínált olasz borok garantálják, hogy a kísérleteik folytatásához a jövőben is találnak kellő számú önként jelentkezőt.