A sikeres fogyókúra titka

2005.02.18. 9:38

Ha fogyni akarunk, ne azon törjük a fejünket, melyik diétát válasszuk. Kezdjük el a számunkra legkönnyebbnek tűnőt, de a lényeg, hogy tartsuk be hosszabb távon.

Az elhízás manapság már népbetegségnek számít, és bizonyítottan a közeljövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Ennek egyik oka, hogy szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el, másrészt pedig a társadalom minden rétegét és korosztályát szinte egyformán érinti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. A legfrissebb adatok szerint ma világszerte több mint egymilliárd túlsúlyos ember él.

Táplálkozási szakértők folyamatosan kutatják, milyen diétával lehet a leghatékonyabban súlycsökkenést elérni. A számos rendelkezésre álló program közül manapság nagyon népszerű a zónadiéta (amelynek lényege, hogy a napi elfogyasztott kalóriamennyiség 40%-ának szénhidrátból, 30%-ának fehérjéből és 30%-ának zsírból kell állnia) vagy a sokat vitatott Atkins-diéta (amely a szénhidrátbevitelt minimalizálja, de a zsírok fogyasztását megengedi). Sajnos azonban ezek a programok nem mindig járnak sikerrel. A negatív eredmény adódhat abból, hogy a sok létező lehetőség közül nem egyszerű kiválasztani a megfelelő, egyénre szabott programot, de abból is, hogy a rengeteg agyonreklámozott diéta között még olyan is akad, melynek hatékonysága hivatalosan nem is bizonyított.

Elszántság és kitartás

Egy most megjelent tanulmány szerint egy diéta sikere nem attól függ, milyen felépítésű maga a program, sokkal inkább attól, mennyire elszántan és könnyen tartja be a fogyókúrázó. A bostoni Tufts-New England Medical Center kutatói azt vizsgálták meg, hogy milyen változásokat eredményez a fogyókúrázóknál négy, teljesen különböző diéta.

Találomra választottak 160 olyan embert, akik az Atkins-diéta, a zónadiéta, a kalóriaszámlálás elve és az Ornish-diéta (amely a zsír fogyasztását minimalizálja) bármelyikét követték. A kutatás kezdetekor a nők átlagos testsúlya 93 kg, a férfiaké 106 kg volt. A tesztalanyok orvosi segítséggel kezdtek neki az általuk választott programnak, majd egy éven keresztül havonta kérdőíveken és telefonon keresztül számoltak be aktuális állapotukról.

A vizsgálati időszak végén az adatokból az derült ki, hogy mind a négy csoportban a résztvevők egynegyedének sikerült átlagosan 5%-ot meghaladó súlycsökkenést elérnie - függetlenül a diéta összetételétől. Az eredmények viszont különbözőek lettek a programhoz való hozzáállás függvényében. A tesztalanyok harmada ugyanis szigorúan betartotta és végigcsinálta a diétát. Ők átlagosan 7%-os súlycsökkenéssel zárták az évet, ami a teljes vizsgálati csoport súlycsökkenésének nagyjából a felét adta.

Ez alapján a szakértők az állítják, hogy hosszú távon nem a program típusa, hanem a kitartás vezet eredményre. Ezért mindenki a számára megfelelő és legkönnyebben követhető diéta segítségével tud hatékonyan súlycsökkenést elérni.

E+B

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK