Visszatérnek a hegyi gorillák őrzői

Vágólapra másolva!
Lassan kezdenek visszatérni őrhelyeikre azok a vadőrök, akik több mint 14 hónapja menekültek el a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört véres polgárháború miatt. Az országban található a hegyi gorillák egyik legnagyobb állománya, és az állatok igencsak rászorulnak a védelemre a vadorzók ellen.
Vágólapra másolva!

Samantha Newport, Afrika legrégibb nemzeti parkja, a Virunga Nemzeti Park kommunikációs vezetője örömmel jelentette be a napokban a CNN hírügynökségnek, hogy újabb 70 vadőr tért vissza a gorilla-menedékhelyre. A parkban közel 200 egyed él a világon számon tartott 700 hegyi gorillából (Gorilla beringei beringei).

A vadőrök akkor menekültek el a térségből, amikor a kongói hadsereg és szövetségesei ellen harcoló Laurent Nkunda tutsi fegyveres erői átvették a terület feletti ellenőrzést. Mintegy 50 olyan vadőr is visszajött, akik azután menekültek el, hogy a lázadók a múlt hónapban elfoglalták a park központi épületeit. Newport elmondása szerint még 150 vadőrt várnak vissza, akik egy-két hónapja vannak távol, de jelezték, hogy hamarosan visszatérnek.

Mintegy 400 vadőr végig kitartott a majdnem 8000 négyzetkilométeres parkban, amely magában foglalja a 250 négyzetkilométeres gorillarezervátumot. A park gorilláknak otthont adó része sajnos egy stratégiailag fontos területen fekszik, a ruandai és az ugandai határ közelében.

Newport elmondta, hogy Nkunda lázadó erői még mindig ellenőrzésük alatt tartják a park és a gorillarezervátum nagy részét, de közvetítők segítségével igyekeznek rábírni a harcoló feleket, hogy kíméljék meg a gorillarezervátumot és ne akadályozzák a parkőrök munkáját.

Emmanuel de Merode, a Virunga Nemzeti Park igazgatója a következőket mondta egy sajtóközleményben: "Hatalmas lépés, hogy minden oldal egyet értett abban, az UNESCO Világörökség részét képező Virunga és az ott élő hegyi gorillák védelmét nem veszélyeztethetik a politikai nézeteltérések. A vadőrök semlegesek ebben a konfliktusban, és úgy helyes, ha engedik, hogy végezzék a munkájukat."

A vadőrök most számba veszik a gorillaállományt. Az utolsó számláláskor 2007 augusztusában 72 "emberhez szokott" és mintegy 120 "vad" gorilla élt a rezervátumban. Ez a szám feltehetőleg változott a születések és a halálozások miatt. Az emberhez szokott gorillák megszokták a látogatókat, és nem zavarják őket az ökoturisták, a vad gorillák viszont normális körülmények közt nem találkoznak emberekkel.