Leszállt Hawaiion a Solar Impulse 2

Solar Impulse
A gyönyörű Arab Emírségekből indult a Solar Impulse, hogy meghódítsa a Földet
Vágólapra másolva!
Átszelte a Csendes-óceánt, és helyi idő szerint péntek reggel megérkezett Hawaiira a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán Nagojából az amerikai szigetekre mintegy 120 óra alatt.
Vágólapra másolva!

Földkörüli útján a napelemes repülőgép a Honolulutól 30 kilométerre nyugatra fekvő Kalaeloa repülőtéren landolt. André Borschberg ezzel megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szóló utazás rekordját - közölték a szervezők. Az előzőt a néhai Steve Fossett amerikai milliomos kalandor tartotta, aki 2006-ban szuperkönnyű sugárhajtású gépével leszállás és üzemanyag-feltöltés nélkül, 76 óra alatt repülte körül a Földet.

A Solar Impulse 2 tervezett útvonala Forrás: Origo

Jógázott és meditált a gépben

A repülőgép - a 62 éves Borschberggel a pilótafülkében - hétfőn indult útnak Japánból, hogy egy hónapi kényszerpihenő után folytassa útját Hawaiira. A 120 órás út közben a pilóta húszperces szüneteket tartott, ez idő alatt jógázott és meditált.

Ez volt a világkörüli út legveszélyesebb és legnehezebb szakasza.

Következő állomás: Phoenix

A napelemes gép márciusban indult világkörüli útjára Abu-Dzabiból, és Omán, India, Mianmar, Kína, valamint Japán érintésével érkezett meg Hawaiira. Következő állomása Phoenix lesz, ám az indulás időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A kizárólag napenergiával hajtott Solar Impulse 2 repülőgép felszáll a japán Nagojai repülőteréről, hogy egy hónapi kényszerpihenő után folytathassa útját az egyesült államokbeli Hawaiira. Az út végül ma délután sikerült Forrás: MTI/EPA/SOLAR IMPULSE/Jean Revillard

A rossz idő a legnagyobb kihívás

A több mint 17 ezer napcella borította repülőgép akkumulátorainak napközben fel kellett töltődniük, hogy a napfénymentes éjszakai órákat kibírják. A repülőgép napközben 8500 méter magasan szállt az óceán fölött, éjjelre ezer méter magasságba ereszkedett.

A gyönyörű Arab Emírségekből indult a Solar Impulse, hogy meghódítsa a Földet Forrás: © Solar Impulse

A rossz idő komoly kihívást jelent a gép számára, ugyanis a jármű nem bírja az esőt, a légörvényt és az erős szeleket. A felhők közti navigálás pedig extra energiát igényel.